Confieu!, no tingueu por!

Com a signatura final d’una crida sense intermitències i que avala la seva autenticitat, tots els relats pasquals insisteixen en una repetida invitació: «No tingueu por!» És la salutació de Crist Ressuscitat. Un crit insistent que als cristians ens hauria de servir per entendre quines paraules i gestos de confiança hem de fer arribar als homes i dones d’avui. «Aneu, anuncieu als meus germans que vagin a Galilea. Allà em veuran» (Mt 28,10). Serà important això de «Galilea». No és potser l’anunci d’una presència no acostumada en ambients seculars, precisament allà on no som presents o ens costa anar-hi? No és allà on el papa Francesc ens envia quan proposa una Església en sortida que vagi a les perifèries?

A partir de la confiança en Crist ressuscitat, pot anar transfigurant-se el model d’Església que vivim, i, des d’ell, el model de societat, no basats en la por, sinó en la confiança; no en el servilisme submís, sinó en l’obediència corresponsable, no en la llei, sinó en la gràcia. Ho fem empesos per la força del Crist Ressuscitat que sempre diu quan es dóna a conèixer: «No tingueu por!» i ens ha confiat l’anunci de l’Evangeli amb la promesa d’una assistència perenne que ens manté en la confiança i ens ajuda a vèncer la temptació de la por i dels dubtes que la generen: «Jo sóc amb vosaltres dia rere dia fins a la fi del món» (Mt 28,20).

L’esperança del futur segurament té moltes lectures, però hem d’apostar per una lectura creient que ens faci entrar en sintonia realista amb els goigs i les esperances, les tristeses i les angoixes dels homes i dones del nostre temps. L’esdeveniment pasqual ho transforma tot, però convé no retirar-se d’aquest procés renovador cap al que ens projecta el Ressuscitat.

El papa Francesc ens diu que la resurrecció de Jesús no és una cosa del passat, sinó que «comporta una força de vida que ha penetrat el món. On sembla que tot ha mort, a tot arreu tornen a aparèixer els brots de la resurrecció» (EG 276). Nosaltres som un instrument d’aquest dinamisme!

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , Permalink

Deixa un comentari