Sóc refugiat, em voleu acollir?

El drama dels refugiats apareix cada dia amb nous episodis que sacsegen fortament la consciència de la humanitat, almenys la dels països que es veuen amb el deure humanitari d’acollir-los. La magnitud de persones a atendre és molt gran, però també ha de ser encara més gran la nostra generositat i solidaritat. Un drama que toca la nostra consciència i fa que ens demanem què podem fer. Haurem de començar per ser sensibles al problema i estar disponibles a l’acolliment, a oferir una casa, fer de voluntari, col·laborar econòmicament, crear xarxes de solidaritat, conscienciar els qui no reaccionen davant la desgràcia dels altres, prendre decisions per a accions concretes.

Els cristians hi tenim molt a dir i molt més a fer. Qualsevol gest envers els refugiats que vénen de lluny i envers els més pobres d’entre nosaltres, és ja situar-se davant Jesús i contemplar el seu rostre sofrent en ells, tot recordant que s’identifica amb ells i ens diu: «Sóc refugiat i m’heu d’acollir.» La nostra espiritualitat, quan s’obre a l’amor de Déu, veu en l’altre algú a qui acollir, servir, acompanyar i estimar, algú que em pertany, algú que forma part de mi, algú a qui no puc esquivar i algú de qui no puc passar de llarg.

En tota aquesta acció solidària, no tenim cap pretensió de figurar ni de contribuir que aquest tema porti desconfiança o disgustos, ans tot el contrari: ens ha de fer més germans i més amics perquè toquem el que és més nuclear a l’Evangeli, l’amor de misericòrdia, i que ens ha de fer més sensibles als problemes dels altres molt per damunt de tota diferència, prejudici o menyspreu. El papa Francesc diu que el pobre, quan és estimat, és apreciat com d’alt valor i per a ell també ha de ser la nostra atenció espiritual. Per això, l’exercici de la misericòrdia vol anar més enllà i aconseguir que quedi superat tot intent d’exclusió, responent així amb la mateixa generositat del bon samarità de l’Evangeli, ben igual com Jesús ho fa i ens diu que ho facem.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona
Català, , Permalink

Comments are closed.