Benaurances per als polítics

Independentment de la fe personal, que és sempre resposta a un do immerescut, no podem negar la incidència que aquesta fe té en qualsevol decisió que prenem, ja que aquesta incideix en la convivència ciutadana. Per això, els valors de l’Evangeli, que el cristianisme predica i tracta de viure, poden ser una proposta vàlida per a la vida política d’un poble que vol edificar-se sobre la veritat de l’amor, de la justícia, de la solidaritat, de la pau, de la llibertat, de la fraternitat, del medi natural, i oberta a la transcendència.

El cardenal vietnamita Van Thuan, perseguit i retingut més de tretze anys a la presó, va escriure un elenc de benaurances dirigint-se als polítics

Ja ho havia llegit en una altra ocasió, però ara m’ha semblat il·luminador —per a l’actualitat que vivim— l’elenc de benaurances que el cardenal vietnamita Van Thuan, perseguit i retingut més de tretze anys a la presó, va escriure dirigint-se als polítics. Crec que són un estímul d’honradesa i coherència per a ells i per a tots nosaltres en l’exercici de les nostres responsabilitats en el cor de la societat.

«Benaurat el polític que comprèn la seva funció en el món. Benaurat el polític que personalment és exemple de credibilitat. Benaurat el polític que actua pel bé comú i no pels seus interessos personals. Benaurat el polític coherent amb si mateix, amb la pròpia fe i que manté les seves promeses electorals. Benaurat el polític que actua a favor de la unitat i fa de Jesús el referent de la seva defensa. Benaurat el polític que treballa per canvis radicals, rebutja anomenar bé al mal i té per guia l’Evangeli. Benaurat el polític que escolta el poble, abans, en i després de les eleccions, i que escolta sempre Déu en la pregària. Benaurat el polític que no tem la veritat ni als mitjans d’informació, ja que a l’hora del judici haurà de respondre a Déu, i no a la gent ni als mitjans.»

Hi ha veritats que són assumibles i qualsevol persona pot fer-les seves, fins i tot si vénen de Jesús i de l’Evangeli. És un dret escoltar-les i acollir-les. A més, els cristians tenim el deure d’oferir-les a tothom, el seu missatge és universal, és per a tots.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , Permalink

Comments are closed.