De la indiferència a la misericòrdia

Aquest és el recorregut que proposa l’Evangeli. Ho hem de dir sense embuts i superant falsos complexos. Ara ha fet tres anys que el papa Francesc deia des de Lampedusa que la cultura del benestar, que ens porta a pensar només en nosaltres mateixos, ens fa insensibles al crit dels altres, ens fa viure en bombolles de sabó, que són maques, però no són res, són la il·lusió del provisional que porta a la indiferència envers els altres, o millor, porta a la globalització de la indiferència.

«Només un cor que estima és capaç de superar la indiferència i obrir-se a la misericòrdia».

«Només un cor que estima és capaç de superar la indiferència i obrir-se a la misericòrdia».

Som convidats no sols a no passar de llarg, sinó a comprometre’ns. El compromís sempre és resposta a una crida, a un clam, a una necessitat, mai l’observació egoista o l’anàlisi freda que diagnostica i no transforma.

El camí que ens allunya de la indiferència l’assenyala Jesús a l’Evangeli quan se li demana amb malícia «I, qui són els altres?». Ell, amb llenguatge clar dirà que la resposta no la té el compliment extern de la llei, ni l’aparença, ni la ignorància fingida, sinó un cor capaç d’estimar, trasbalsat per la misèria de l’altre.

La resposta, doncs, només la dóna la misericòrdia: cor i misèria units en una acció que apropa i cura. Un cor afectat per la situació de deteriorament que observa al seu voltant, i que es decideix a actuar de forma immediata. La pregunta que s’ha fet ha tocat l’arrel de la seva generositat: què li passarà a ell si no l’ajudo? Tot el contrari del qui passa de llarg, sols pensant en si mateix fins a dir-se: què em passarà a mi si l’ajudo? Aquesta és l’alternativa que defineix el seguidor de Jesús i l’amor misericordiós envers els altres.

Estem veient que les idees soles ja no donen per a gaire i les discussions que sovint provoquen no aporten res de nou. Només cal observar el panorama global i local. La lluita pel poder i l’obsessió pel guany material anestesien el cor, enfronten les persones i paralitzen qualsevol projecte solidari. Només un cor que estima és capaç de superar la indiferència i obrir-se a la misericòrdia.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , Permalink

Comments are closed.