Montini i Romero, servents fidels

La fidelitat és el gran valor i la fe pot moure muntanyes. Segurament tots som conscients i potser protagonistes de canvis forts que hem viscut gràcies a la fe o hem après del testimoni creient d’altres. La fe ha dirigit les gestes més importants de la història, les que l’han feta avançar encara que sigui sense adonar-nos-en. No han estat les guerres, ni els poderosos, ni els qui viuen de la fama o de l’èxit, ni els dictadors, ni els impostors, ni els corruptes, ni els violents. No són aquests els qui teixeixen la vertadera història. El camí dels senzills, dels servents fidels, de la pobresa, de l’amor i la resistència no violenta, el seu testimoni silenciós o explícit han estat més forts.

«La fe ha dirigit les gestes més importants de la història, les que l’han feta avançar encara que sigui sense adonar-nos-en.»

Entre tants testimonis del nostre temps, la nostra mirada una vegada més es fixa en dos d’ells, als quals l’Església reconeix la santedat i aquests dies són canonitzats.

El bisbe Òscar Romero del Salvador veu clar que no poden servir mai el poble ni l’Evangeli els autosuficients, els orgullosos, els qui per tenir-ho tot menyspreen els altres, els qui diuen que no tenen necessitat ni de Déu. «Sense pobresa d’esperit —deia— no hi pot haver abundància de Déu.» Estimava entranyablement el seu poble i servint-lo a ell va donar la vida. Un bisbe pastor, un home de fe que amb el seu testimoni de fidelitat, com tants altres, està cridant a l’estimació, a la reconciliació, a la justícia, a l’amor, a la solidaritat enmig d’una humanitat enfangada en la violència. Un sembrador de pau.

El papa Montini, Pau VI, l’altre canonitzat pel papa Francesc, ens és també un autèntic model de fidelitat. És l’home del Concili Vaticà II que, amb mà forta i actitud valenta, va voler que l’Església fos experta en humanitat i es decidís a fer realitat una de les més grans posades al dia de la història. L’anunci de l’Evangeli, una Església en diàleg amb el món, l’opció pels més pobres. Tenia clar que «la gent d’avui escolta més de grat els testimonis que els mestres i, si escolta els mestres, és perquè són testimonis». Servent fidel i creïble, un pastor universal que s’ha fet estimar.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

 

Català, , , , , , , , , , , , Permalink

Comments are closed.