L’elogi de la humilitat

Quan hi ha qui viuen obsessionats per l’escalada sense mesura, no hi ha lloc per les posicions humils. Tot ha de ser extraordinari, arrogant, superlatiu, impactant, tot un muntatge per viure de l’èxit, de la «figura». Sovint, ferits per l’orgull, es fa difícil donar un altre to a la nostra activitat humana. Ser el primer, guanyar-ho tot a qualsevol preu, arraconar a la vorera tot aquell que impedeix el nostre «ascens», constitueix l’afirmació que realment promet. Pensem, per exemple, en el ridícul que podem arribar a fer, com insinua Jesús a l’evangeli, quan pretenem el capdamunt de l’escalafó i acaparar els primers llocs en tot. Que lluny de l’Evangeli! Perquè, segons ell, la veritat sempre serà de part dels humils. Aquesta és la conclusió en boca de Jesús: «Tothom que s’enalteix serà humiliat, però el qui s’humilia serà enaltit.»

Per a dur-ho a bon terme, la Paraula de Déu ens exhorta amb claredat. La resposta només la podrà donar un cor humil, convertit al Senyor i obert amb senzillesa als altres. La Paraula de Déu ens exhorta així: «Com més gran ets, més humil has de ser, i Déu et concedirà el seu favor. Déu, que és veritablement poderós, revela els seus secrets als humils.» Fixem-nos en Maria, la mare de Jesús, ja que ha estat la seva humilitat la que ha fet possible que Déu realitzés en ella meravelles i tots poguéssim reconèixer de part de qui es posa Déu, i amb qui compta a l’hora de realitzar els seus plans.

D’altra part, en la voluntat de «pujar» s’hi pot veure la imatge de l’arribisme, de l’intent d’arribar molt alt, d’aconseguir un lloc no amb la intenció de servir sinó de servir-se’n en benefici propi, cercant els propis interessos, la pròpia glòria i no la de Déu. El papa Francesc ho anomena «mundanitat espiritual». Tanmateix, la veritable pujada, el veritable ascens, per un seguidor de Jesús, és la creu, que passa per la humilitat i l’entrega de la pròpia vida per amor.

Seguint les paraules de Jesús, fem l’elogi de la humilitat: «Entre vosaltres, el qui vulgui ser important, ha de ser el vostre servidor, i qui vulgui ser el primer, ha de ser l’esclau de tots, com el Fill de l´home, que no ha vingut a fer-se servir, sinó a servir els altres, i a donar la seva vida com a preu de rescat per tots els homes» (Mc 10,43²45).

«El veritable ascens, per un seguidor de Jesús, és la creu».

CatalàPermalink

Comments are closed.