El valor del silenci

En el diàleg com en la pregària apareix la necessitat d’una actitud inicial, que hem de posar com a fonament per entendre’ns: és l’actitud d’escoltar i, per escoltar cal fer silenci, però un silenci ple, profund, receptiu, sincer, interior i exterior, això que tantes vegades ens falta.

Tanmateix, no tothom sap escoltar, ni tothom vol escoltar, ni tothom està disposat a escoltar. Per això cal fer-ne exercici constant i anar descobrint que en la vida són necessaris molts espais de silenci per tal de percebre amb equilibri i harmonia el que som i el que fem. No podem confondre els moments de silenci amb un temps buit, cal percebre’ls com una oportunitat de respir saludable, d’aprofundiment profitós.

«El silenci és part integrant de la comunicació —ens diu Benet XVI— i sense ell no existeixen paraules amb densitat de contingut. En el silenci escoltem i ens coneixem a nosaltres mateixos, naix i s’aprofundeix el pensament i comprenem amb major claredat allò que volem dir o allò que esperem de l’altre; elegim com expressar-nos.» Cal prendre consciència, doncs, de la necessitat d’una comunicació transparent, aquella que expressa la netedat de cor que fa que donem un to humanitzador a les nostres relacions.

Estem experimentant molta set d’autenticitat, necessitat de transparència informativa i un desig de comunicació que ens humanitzi. Amb tot, no acabem d’aconseguir-ho quan els sorolls dissipadors que ens envolten poden més que la força creativa del silenci. Fer silenci, afavorir o crear espais de silenci sempre serà millor que respondre amb la tensió dels crits a qui se’ns vol imposar per la força. Per això, l’observació que ajuda a concentrar-nos ens capacita per a la valoració de l’altre i per a l’admiració de tot allò que és bo, veritable i bell.

En això rau precisament la força de la pregària quan, entrant en el nostre interior, ens fem perennes contemplatius de la bellesa divina i humana, i ens obrim a dimensions insospitades. El silenci ple i comunicatiu ens hi porta.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , Permalink

Deixa un comentari