Com la mirada de Jesús

Per als cristians, és aquest un objectiu i un repte, fruit de la qualitat evangèlica de la pregària. Mirada que en aquests moments de crisi vol observar la realitat personal i social així com Jesús la mira. Més de sis milions sense feina i dos milions i mig de treballadors sota el llindar de la pobresa són xifres massa alarmants perquè no siguin preses amb tota serietat.

Les xifres són xifres, però darrere cadascuna d’elles hi ha una persona singular, hi ha un home, una dona, un noi, una noia, uns infants, uns ancians, famílies senceres, víctimes d’una crisi financera que algú ha qualificat de desastre ètic. A més d’un urgent consens social, cal recuperar aquell diàleg ètic que analitzi les mancances morals que estem patint. Des de la mateixa Església —entre ells, col·lectius d’acció caritativa i pastoral obrera— s’està denunciant que mentre debatem quina és la millor tripulació, el vaixell de la societat s’enfonsa i no s’auxilia les víctimes.

De cada vegada es fa més evident que no n’hi ha prou exigint justícia social, que és el primer pas que ningú no hauria de posar en dubte. Hi hem d’afegir la caritat social i la pràctica constant de la misericòrdia: són els antípodes de l’individualisme egoista i de l’avarícia que han enverinat les relacions humanes. Cal educar la consciència social. Ens ho ensenya la Doctrina Social de l’Església, tan desconeguda com poc practicada; en ella, la persona humana, feta a imatge i semblança de Déu, tenim el fonament de tot, i la lògica del do, que obre cors i espais per a la gratuïtat, ens donen la clau per entendre quina és la mirada de Jesús.

Una mirada comprensiva imperada per la misericòrdia i el perdó; una mirada que sap discernir, senzilla i astuta alhora; una mirada carregada d’indignació davant la injustícia; una mirada contemplativa que observa des de la fe, l’esperança i l’amor; una mirada seguida de resolució, que no deixa passar de llarg i actua amb decisió. Una mirada que veu on es necessita amor i actua en conseqüència, sempre com Jesús.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , Permalink

Deixa un comentari