Entrar en un període de simplificació

Jesús ens allibera de les nostres pors. De totes les pors. De la por! No ens vol afeixugats, ens vol lleugers d’equipatge i ens proposa un pas coratjós: sortir dels cercles acostumats i aproximar-nos als allunyats, encara que la seva llunyania sigui d’una gran proximitat geogràfica. És la condició necessària perquè entenguem l’Evangeli amb la vida que Jesús li dóna. Havent-ho escoltat i meditat a Taizé, podem estar segurs que «amb pocs mitjans, Déu ens fa creadors amb ell, fins allà on les circumstàncies no són favorables. Déu ens espera en els que són més pobres que nosaltres. Cal que tots ens deixem interrogar sobre l’estil de vida que portem i simplificar la nostra existència. I estarem més disposats a anar cap als altres amb el cor obert».

Quin canvi de mentalitat? Quina conversió? Conversió als allunyats de tota condició humana, social, religiosa i cultural, mitjançant una Església disposada a entrar en un període de simplificació, d’acollida, de comprensió i de diàleg. Ens hi juguem la credibilitat, sobretot ara quan entre nosaltres i en algunes regions del món tradicionalment cristianes es produeix un allunyament de la fe en sectors socialment importants, com ho és el dels joves. Es fa necessària una altra imatge que sigui més plena d’humanitat, més humil, més transparent, alguns gestos evangèlics més valents que creïn ponts i esfondrin murs.

Quan ens proposem una Església més simple i més simplificadora ens adonem de la necessitat d’un bon equipament contra aquelles pors que amb freqüència ens paralitzen. És urgent, doncs, un retorn explícit a l’Evangeli. Per què no ens hi referim més sovint? Potser la nostra indecisió en el seguiment de Jesús cerca més el blindatge de les seguretats que no pas el risc de la confiança? Quan l’Església escolta, és misericordiosa i reconcilia, esdevé reflex clar d’un amor, un contagi de consol. Mai distant, mai a la defensiva, superada la por, l’Església pot irradiar la humil confiança de la fe en el més íntim de tota persona.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , Permalink

Deixa un comentari