Tot això, per a tu!

Sovint ens fem la pregunta sobre el mal. Fa pocs dies me l’han plantejada amb llàgrimes als ulls. I és que la desgràcia repetida a les aigües de Lampedusa, el mateix mal físic o les desgràcies naturals, i les que són fruit d’injustícies que clamen al cel, és cert que resulten inexplicables i ens sentim molt pobres a l’hora de donar una resposta que convenci o almenys, que consoli. La pregària ens obre els ulls i descobrim qui ens acompanya, ja que la pregunta de Jesús a la creu experimentant l’abandó de Déu, el seu Pare, és el màxim gest de solidaritat que l’identifica amb els qui pateixen en el cos o en l’esperit.

El Papa Francesc a Lampedusa

Tanmateix, el fet sorprenent és que també sovint la mateixa experiència ens ofereix la resposta. Del tracte amb els malalts, he après d’ells la vivència d’una força interior extraordinària; mai no he sentit un crit amarg d’abandó ni he detectat un gest de rebel·lió; ben al contrari, m’han ensenyat a pregar amb la pau al cor, amb l’admirable pobresa del qui accepta la contrarietat amb esperança i sap aixecar els ulls a Déu, confiant la pròpia vida a les seves mans. Els he escoltat més que no he parlat, perquè en ells he vist sempre el Crist crucificat que estima i em diu: «Tot això, per a tu!»

Més d’una vegada m’he emocionat presenciant l’autèntica «pobresa» de les benaurances en persones senzilles —pares i mares de família, i joves— que no haurien sabut dir dues paraules en públic i que, en el moment de la màxima dificultat, s’han manifestat com a expressió de l’amor de Déu amb una saviesa que ve de dalt.

A la parròquia solíem comentar que els pobres de Crist no sempre els hem d’anar a cercar lluny perquè «els tenim entre nosaltres!». Jesús ho va dir i ho hem constatat. Per això, cal evitar adhesions fictícies a causes que no comprometen a res. M’és difícil parlar d’opció pels pobres; més aviat són ells els qui opten per nosaltres perquè són els qui ens fan arribar amb la més gran transparència el testimoni i la paraula consoladora de Jesús.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , , , , Permalink

Deixa un comentari