Uns orígens ben humils

Crist Rei

A les portes de la festa de Crist Rei, darrer diumenge de l’Any litúrgic, l’Evangeli, referint-se a Jesús clavat a la creu, diu que sobre d’ell hi havia un rètol que deia «el rei dels jueus». És l’anunci d’una condemna a mort per dir-se «rei». Jesús és acusat d’aquest delicte que, segons ells, atemptava contra la sobirania del governant de torn. No el van acceptar, no el van voler entendre, no van reconèixer les seves obres i el van perseguir fins a decretar injustament la seva mort.

Assumint aquesta realitat i encara que sembli una contradicció, Jesús triomfa des de la Creu. Un triomf estrany i incomprensible, que explica quins són els plans de Déu perquè sorgeixi la vida i mostri la seva victòria sobre la mort. Una notícia inèdita que obre els cors a l’esperança i comença a fer-se promesa en el mateix Calvari. El canvi del cor, la conversió fa que el qui es reconeix pecador trobi en Crist una paraula de perdó i de salvació. Per això arriba a dir: «Avui seràs amb mi al paradís!» Estem davant la canonització més ràpida de la història i en directe.

La bona notícia que ens arriba ens fa veure quina mena de «regne» és aquest regne de Jesús, quina «vida» és la que promet i quin «compromís» és el que proposa. La persona humana serà la seva primera opció i amb la preferència pels més pobres, la defensa i la recuperació de la seva dignitat. Estem davant d’un «rei» diferent, que rebutja triomfs humans, espectacularitat fàcil, aplaudiments postissos, prestigi, abús de poder, domini sobre els altres, i només cerca la humilitat, la senzillesa i el servei fins a l’extrem de donar la vida.

La novetat d’aquest «regne» és que s’encarna plenament en el nostre món per transformar-lo segons Déu. Hi estem tots compromesos, cadascú des de la seva responsabilitat. Vet aquí l’aportació que els cristians hem de fer a la nostra societat cooperant per tal que sigui un fet aquest nou estil: el d’un regne de veritat i de vida, un regne de santedat i de gràcia, un regne de justícia, d’amor i de pau.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona

Català, , , , Permalink

Deixa un comentari