ÔĽŅ Catalunya Cristiana
Peu de foto: Edició
CULTURA 
Barcelona reunirà més de 4.000 nens cantaires d'arreu del món
El 42è Congrés Internacional de Pueri Cantores se celebrarà de l'11 al 15 de juliol.
Redacci√≥ 27/06/2018

Ràdio Estel regala entrades pel concert a la Sagrada Família el dissabte 14 de juliol

El ‚ÄčCongr√©s Internacional de Pueri Cantores ‚Äč(nens cantaires en llat√≠), ‚Äčorganitzat aquest any a ‚ÄčBarcelona ‚Äčper la ‚ÄčFederaci√≥ Catalana de Pueri Cantores‚Äč, tindr√† lloc de ‚Äčl‚Äô11 ‚Äčal ‚Äč15 de juliol‚Äč. Una celebraci√≥ ‚Äčcultural mundial ‚Äčque reunir√† ‚Äč4.000 nens cantaires de m√©s de 100 nacionalitats (Alemanya, √Äustria, B√®lgica, Canad√†, Catalunya, Espanya, Fran√ßa, It√†lia, Litu√†nia, Pol√≤nia, Su√®cia i EUA), a m√©s de 45 capellans de tot el m√≥n i un bisbe del Canad√†. Barcelona va acollir l‚Äôany 1998 el Congr√©s i ara, 20 anys despr√©s, tornar√† a ser la seu d‚Äôaquesta¬† 42¬™ edici√≥.

El ‚ÄčCongr√©s Internacional de Pueri Cantores se celebra aproximadament cada dos anys a diferents ciutats del m√≥n des de 1947. La primera edici√≥ va tenir lloc a Par√≠s i despr√©s ciutats com Roma (13 edicions), Londres (1976), Tokyo (1977), Maracaibo (1979), Salamanca (1991), Lyon (2002), Estocolm (2009), Washington (2013), Barcelona (1998 i 2018) o Rio de Janeiro (2017) han estat seu de diferents edicions.¬†

 Programa

¬†Durant cinc dies se celebraran ‚Äčconcerts en diferents esgl√©sies i ‚Äčactes a punts¬†emblem√†tics de la ciutat‚Äč. Dimecres 11 de juliol a les 19.30 h es far√† l‚Äôacte inaugural a la Pla√ßa de l‚ÄôUnivers (Fira de Barcelona) amb un‚Äč espectacle obert al p√ļblic de llum i aigua ‚Äča la ‚ÄčFont M√†gica‚Äč.¬† Dijous 12, durant tot el dia, s‚Äôhi duran a terme les misses de les nacions i la irradiaci√≥, sortida a ciutats fora de Barcelona. Divendres 13 ser√† una jornada molt especial amb una oraci√≥ per la pau a Montserrat (oberta al p√ļblic). El cap de setmana el punt neur√†lgic¬†del Congr√©s ser√† la ‚ÄčSagrada Fam√≠lia, on dissabte 14 tindr√† lloc un concert i diumenge¬† 15 se celebrar√† la missa de clausura. Es pot consultar tot el programa

¬†El Congr√©s Internacional de Pueri Cantores √©s de caire intern per a les corals per√≤¬†l‚Äôacte inaugural a la Font M√†gica i el programa de Montserrat s√≥n oberts al p√ļblic, aix√≠ com les misses de les nacions i els concerts a diferents parr√≤quies de la ciutat que tindran lloc durant dissabte al mat√≠ i tarda.

¬†El Congr√©s acull nens i joves que es reuneixen per cantar i portar aix√≠ la pau al m√≥n per√≤ pret√©n transmetre que tot i que les corals tenen funci√≥ lit√ļrgica, formar part d‚Äôuna d‚Äôelles tamb√© implica socialitzar i fer pedagogia musical. ‚ÄčTreball en equip, refor√ßar els valors de la responsabilitat i descobrir les capacitats pr√≤pies s√≥n alguns dels beneficis de formar part d'una coral. Pret√©n potenciar tamb√© la cultura popular i el moviment coral catal√†‚Äč.

Sobre els Pueri Cantores

¬†La tradici√≥ europea dels cors infantils durant la lit√ļrgia va comen√ßar a reviure i prendre¬†formes institucionals a principis del segle XX. El papa Pius X, en el seu ‚Äčmotu proprio¬†Trale sollecitudini del 1903, dedicat a la renovaci√≥ de la m√ļsica eclesi√†stica, es referia a aquesta tradici√≥ en les paraules: ‚ÄúSi cal utilitzar veus soprano i contralto, han de ser, d'acord amb l'antiga Tradici√≥ de l'esgl√©sia, veus dels nois‚ÄĚ.

¬†En resposta a la crida del Papa, l'any 1907 es va establir a Fran√ßa una associaci√≥ de¬†petits cantants de la Creu de Fusta (Les Petits Chanteurs a la Croix du Bois) i la seva¬†tasca principal era cantar durant la lit√ļrgia. Al juliol de 1944, l'arquebisbe de Par√≠s,¬†Emmanuel Cardinal Suhard, va aprovar la fundaci√≥ d'una organitzaci√≥ internacional de¬†Pueri Cantores. L'11 de novembre de 1944 ha estat considerada com¬†la data de la fundaci√≥ de la Federaci√≥ Internacional de Pueri Cantores, ja que aquell¬†dia, a l'esgl√©sia de Sant Esteve de Par√≠s es va celebrar el primer concert de 300 petits cantants dirigit per Fr. F.Maillet.

¬†El primer Congr√©s internacional de la Federaci√≥ es va celebrar a Par√≠s el 1947, i hi van¬†¬†participar 90 corals europees. Despr√©s del Congr√©s, la Federaci√≥ va obtenir l'aprovaci√≥¬†de l'episcopat franc√®s com "El Moviment d'Acci√≥ Cat√≤lica per al Cant de l'Esgl√©sia". Els seg√ľents congressos van tenir lloc a Roma el 1949 i el 1951.

¬†El 1965, la Secretaria d'Estat de la Santa Seu va aprovar l'Estatut de Pueri Cantores i la Federaci√≥ va ser reconeguda oficialment com a moviment de l'Esgl√©sia. Actualment, la Federaci√≥ de Pueri Cantores est√† formada per centenars de corals. La ¬†seva tasca principal √©s el cant lit√ļrgic, i els valors cristians constitueixen la base de la vida i la conducta dels membres. La Federaci√≥ est√† present de forma activa en 35 pa√Įsos, a tots els continents, incloent-hi en total prop de 40.000 joves i nens.¬†¬†
ÔĽŅ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET