EDITORIAL 
Famílies missioneres
Redacció 16/10/2018

El Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana està dedicat al Domund d’enguany. Una de les dades que aportem és que avui hi ha més de 600 laics missioners enviats per les diòcesis espanyoles i d’aquests aproximadament la meitat són matrimonis, la majoria amb fills. Les famílies missioneres poden pertànyer a diversos moviments i participar d’espiritualitats diverses, però sempre constitueixen un testimoni eloqüent, que interpel·la. L’any 2015, Francesc va enviar en missió als quatre continents dues-centes famílies del Camí Neocatecumenal amb les paraules: «Anireu en nom de Crist a tot el món a portar l’Evangeli: que Crist us precedeixi i us acompanyi.» Aquests laics missioners sovint han de fer front a moltes dificultats, com ara deixar la feina amb el risc de perdre-la. En ocasions, el fet que un matrimoni surti en missió vol dir també que s’ha de separar temporalment dels fills o confiar a d’altres la cura dels pares ancians, però sobretot que ha de deixar l’entorn i començar a viure en un de nou.

El papa Francesc a L’Alegria de l’amor n. 289 s’hi refereix implícitament: «Els fills que creixen en famílies missioneres sovint es tornen missioners, si els pares saben viure aquesta tasca de tal manera que els altres els sentin propers i amicals, de manera que els fills creixin en aquesta forma de relacionar-se.» I el Bisbe de Roma a la Gaudiu i exulteu rebla el clau quan afirma que l’Església «no necessita tants buròcrates i funcionaris sinó missioners apassionats, devorats per l’entusiasme de comunicar la veritable vida» (n. 138).

Certament hom pot ser missioner sense necessitat de desplaçar-se a d’altres països. Quan al P. Arturo Sosa general de la Companyia de Jesús, en la seva recent visita a Barcelona li van preguntar per la disponibilitat dels jesuïtes, va respondre que aquesta no significa només tenir la maleta a punt sinó aprofundir allí on un es troba. Recordem que santa Teresa de Lisieux, sense moure’s mai del convent fou proclamada patrona de les missions, perquè sempre pregava pels missioners i sempre fou el seu desig ardent ser-ne fins als últims confins de la terra. I aquest principi es pot estendre a tots els estaments de l’Església. Com escrivia el filòsof Xavier Zubiri, i cita també el Papa, «no és que la vida tingui una missió, és que tota ella és missió».

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET