AQUESTA SETMANA 
Mons. Luis Manuel Alí: «Tenir cura de les víctimes d’abús sexual és primordial»
Entrevista a un membre de la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors
Redacció 07/02/2019

El 2014 el papa Francesc va instituir la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors, que s’encarrega de proposar al Pontífex iniciatives per millorar les pràctiques en la protecció de menors i adults vulnerables dels delictes d’abús sexual. També forma part de la seva comesa promoure la responsabilitat local a les Esglésies particulars per garantir-ne la protecció.

Al número 2044 de Catalunya Cristiana, el novembre passat, vam publicar una entrevista en profunditat amb un dels membres d’aquesta comissió, Mons. Luis Manuel Alí Herrera. El bisbe auxiliar de Bogotà indicava que la prioritat de la Comissió Pontifícia era «la cura i l’atenció pastoral de les víctimes/supervivents.» I continuava: «Per a nosaltres ha estat molt important reunir-nos amb les víctimes/supervivents per poder-les escoltar, ja que som conscients que escoltar és una part important del procés de cura per a ells i per a les seves famílies 

El bisbe colombià explicava que la manera de dur a terme els projectes de la Comissió Pontifícia és a través d’una oficina permanent a la Ciutat del Vaticà, liderada pel secretari Mons. Robert Oliver i un staff especialitzat, per una banda, i els comissaris membres, d’altra banda, adherits a tres grups de treball: cura i atenció de les víctimes; línies guies i processos canònics; educació i formació.

Mons. Oliver ens confiava que en les visites als bisbes locals havia percebut «desconeixement del tema i un temor infundat a iniciar polítiques de protecció.» La proposta de Mons. Alí era que «un procés de cura i reconciliació ha d’anar unit a un procés que reconegui la veritat, que implementi la justícia.» Mons. Alí opinava en l’entrevista que «el celibat no és la causa dels abusos però sí la seva manca d’assumpció» i posava el focus en la formació dels candidats a preveres: «Estic convençut que una formació humana i afectiva als seminaris, acompanyada de rigorosos processos de selecció dels candidats, són dos aspectes fonamentals que han de ser assumits responsablement per totes les Esglésies locals als seus seminaris i cases de formació.»

Per últim, el bisbe colombià observava que, en aquest context, «molts germans sacerdots s’han sentit atemorits i desisteixen de la feina amb els adolescents i els joves, i d’altres s aviat prenen una postura molt distant quan es tracta de treballar amb ells.» Davant aquesta prevenció Mons. Alí no es resignava: «No podem deixar d’evangelitzar els nostres nois.»

A l’enllaç també podeu consultar l’Editorial que vam dedicar a aquesta qüestió.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET