Ràdio Estel
AQUESTA SETMANA
Vida i espiritualitat de Teresa de Calcuta
Fins al 2 de febrer es pot visitar l’exposició al claustre de Santa Anna
Redacció 26/01/2017

Conèixer personalment santa Teresa de Calcuta, a Madrid el juny del 1980, va suposar per a Mercedes Suárez-Guanes una autèntica sacsejada existencial. «Va ser un regal del cel i una gràcia del Senyor», explica amb emoció continguda. «La seva mirada tenia una força enorme i arribava fins al cor», recorda. «També em va impressionar moltíssim la seva forma d’escoltar, perquè en aquell moment realment només estava pendent de mi.» Fruit d’aquesta trobada amb la mare Teresa de Calcuta (1910-1997), Mercedes Suárez-Guanes va prosseguir el contacte amb les quatre missioneres de la Caritat que, aleshores, constituïen la comunitat incipient a Madrid. «Sense gairebé adonar-me’n ja estava ajudant la comunitat i col·laborant amb la seva tasca», afirma Mercedes, que va esdevenir la primera coordinadora per a l’Estat espanyol, per passar a ser-ho, anys després, de tot el sud d’Europa (des de Grècia fins a Portugal).


I si per a Mercedes conèixer la mare Teresa va suposar una transformació radical, ara desitja que tingui el mateix efecte per a qui visiti l’exposició Vida i espiritualitat de santa Teresa de Calcuta, que fins al proper 2 de febrer està instal·lada al claustre de l’església parroquial de Santa Anna, a Barcelona.

Una exposició que va ser creada el 2010 pel Centre Mare Teresa amb motiu del centenari del naixement de la mare Teresa i de la seva beatificació. L’exposició ha estat present des de llavors a totes les Jornades Mundials de la Joventut, entre elles a Madrid 2011.

Frases de l’Evangeli juntament amb fotos i textos de la mateixa mare Teresa de Calcuta, canonitzada el 4 de setembre del 2016, acompanyen el visitant en un recorregut que la comissària defineix com «una catequesi preciosa». «Hi ha gent que amb prou feines et diu bon dia quan entra i, en canvi, quan surt ho fa emocionada i amb agraïment profund», ens explica Mercedes Suárez-Guanes. «Les Missioneres de la Caritat han estat pregant molt per posar els textos i les fotos, és tot molt senzill i bonic.» 

«L’objectiu de l’exposició és conèixer més Jesús», afegeix Mercedes mentre recorrem l’exposició. Per això convida a visitar-la pausadament, sense presses. «Es tracta de reflexionar i meditar les frases de l’Evangeli i de la mare Teresa, pensar què has fet fins avui, com vols que sigui el demà i quins propòsits et planteges per al futur.»

Un dels plats forts de l’exposició és un vídeo de 50 minuts de durada, titulat El llegat de Mare Teresa. Es pot veure i sentir la mateixa mare Teresa de Calcuta parlant de temes com l’amistat, la fe o l’amor i, de forma intercalada, es mostren diferents aspectes de la vida de la mare Teresa i de les Missioneres de la Caritat. Un altre dels aspectes interessants de l’exposició és la rèplica de la seva habitació a Calcuta.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET