Ràdio Estel
EDITORIAL
Casa nostra, casa vostra
Redacció 14/02/2017

Avui al món vivim el drama del nombre de desplaçats més elevat d’ençà de la Segona Guerra Mundial. Els cristians no hi podem restar indiferents, hem de fer nostres les tristeses i angoixes dels homes, dones i infants del nostre temps, especialment dels pobres i dels qui més pateixen (cf. Gaudium et spes, 1). Entre d’altres iniciatives solidàries ha sorgit la campanya de sensibilització «Casa nostra, casa vostra». Els seus objectius són informar sobre la situació de les persones refugiades i migrants, conscienciar l’opinió pública sobre aquesta tràgica realitat, mobilitzar la ciutadania i pressionar les institucions per aconseguir un canvi en les polítiques de migració i refugi. Una dada esfereïdora: l’any passat van morir 5.000 persones intentant creuar el Mediterrani d’una riba a l’altra. Però la Unió Europea, en lloc de donar a aquest èxode una resposta política responsable, ha acordat que aquest 2017 gastarà quatre vegades més diners a protegir fronteres que no a acollir persones. El papa Francesc, en una entrevista recent, advertia que el fet que el Mediterrani sigui un cementiri ens ha de fer pensar i que en moments de crisi, els pobles busquen salvadors que els tornin la identitat «amb murs i filferros».

El lema de la campanya «Casa nostra, casa vostra», ens sembla molt apropiat. El filòsof Josep Maria Esquirol en el seu excel·lent assaig La resistència íntima, assaig d’una filosofia de la proximitat (2015) afirma que la casa és símbol de la intimitat descansada. Assentament, repòs, detenció. I tot citant Jan Patocka, el gran filòsof txec contemporani, fa referència a l’acolliment: «De bell antuvi és l’altre que s’ocupa de les nostres necessitats. Són l’altre i, en el vincle natural necessari i recíproc, els altres, qui em posen a cobert i a l’ajuda dels quals dec que la terra pugui per a mi arribar a ser terra i el cel: els altres són la llar originària.»

Dediquem el Primer Pla d’aquest número, elaborat pel nostre redactor Miquel Àngel Codina, a donar a conèixer aquesta necessària campanya. Tant de bo esdevingui un element més per a la reflexió i el compromís personal i comunitari.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET