Ràdio Estel
ESGLÉSIA MÓN
Acompanyant un país jove
Juan Ángel Artiles, missioner claretià a Timor Oriental des del 2013
Redacció 21/02/2017

Timor Oriental és un país jove. El 1999 aconsegueix per via de referèndum la independència d’Indonèsia i ha de començar la seva història amb molts entrebancs. Juan Ángel Artiles és claretià i des del 2013 du a terme la seva missió en aquest país. «Quan va marxar, Indonèsia ho va destruir tot i va deixar el país tal com l’havia trobat. En 10 dies hi va haver una destrucció sistemàtica del 80% de les infraestructures del país», ens explica Juan Ángel. 


Des del 1975 l’ocupació d’Indonèsia va deixar molt de dolor: «Les ferides no estan cicatritzades perquè el procés de reconciliació és molt incipient», sosté Artiles. Els claretians treballen especialment amb els joves. Disposen d’una escola de formació professional, el Centro Treinamento Claret (CTC), que ofereix cursos d’hostaleria, agricultura i construcció civil.  «La idea és oferir una formació integral. La idea va sorgir perquè ens vam adonar que poc després que el país comencés a caminar les condicions d’educació eren pèssimes», continua.

Més de 1.200 alumnes
El missioner claretià ens explica que des del 2005 han tingut més de 1.200 alumnes. No és fàcil treballar amb aquests joves perquè, revela Juan Ángel Artiles, «els alumnes, en general, no creuen en ells mateixos, no saben fins on poden arribar… per això hem obert la residència per donar-los l’oportunitat de viure junts, d’aprendre a col·laborar, a treballar en equip, perquè descobreixin els valors que tenen… tenen tot el futur per endavant, però han de creure en ells mateixos i fer un esforç». 

El que té molt clar Juan Ángel és que «si no aconseguim crear uns quadres de joves capacitats i d’un nivell mitjà, és impossible desenvolupar el país. Tenen capacitats, possibilitats, riquesa natural… però hi falta gent formada. El govern ho ha entès, però fa el que pot».

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET