Ràdio Estel
Peu de foto: Joan Pallarès, Xavier Serra i Arcadi Oliveres han coincidit en el programa 'El mirador de l'actualitat'
RÀDIO ESTEL 
"S'han de respectar els drets humans dels saharauis"
Xavier Serra (Amics del Poble Saharaui), Arcadi Oliveres i Joan Pallarès parlen de "fracàs en la descolonització europea"
@brugarolaspol 07/03/2017

150.000 refugiats porten més de 40 anys a Tindouf, on viuen de l’ajuda internacional. Després de la marxa verda del novembre de 1975, la República Àrab del Sàhara ha complert 41 anys el 27 de febrer. A més, la mala descolonització espanyola ha passat a una passivitat internacional també per part de l'ONU. Per aquest motiu, aquest dimarts en el programa  El Mirador de l’Actualitat hem parlat d’aquest tema amb Arcadi Oliveres, economista, Joan Pallarès, historiador, i Xavier Serra, coordinador de l’Associació Catalana d’Amics Saharauis.


Oliveres ha destacat durant el programa que "el problema del Sàhara ve precedit d’una mala descolonització europea". També ha destacat que ‘’hi ha interessos militars per part de França i no tant per part d’Espanya". Serra ha aprofitat la tertúlia per destacar que "tot està evolucionant a pitjor en relació amb el Sàhara". En aquesta línia, ha afegit que "hi ha un conflicte entre l’Estat francès i l’espanyol per aquest tema". Quan s’ha parlat del referèndum que es va plantejar fer seriosament al Sàhara els anys 90, Serra ha comentat que "els acords de Houston que permetien aquest referèndum no van ser capaços de proclamar l’ independència del Sàhara occidental".

Pallarès
ha destacat que, "arran del cens del 2004, actualment hi ha 250.000 saharauis que viuen al Sàhara, territori dominat pel Marroc''. Segons Pallarès, tant el rei actual d’Espanya com l’antic monarca van  fallar en la descolonització del Sàhara. Ha comentat, en aquest sentit, que "el signe i el rumb de la monarquia espanyola hauria estat diferent si el futur del Sàhara hagués estat un altre"Serra ha assegurat que el problema de la presència de refugiats al Sàhara "és per una incapacitat del govern espanyol de reconèixer els drets humans de molts d’aquests ciutadans", una afirmació que ha reforçat Pallarès. Serra ha continuitat dient que "els refugiats del Sàhara són com els nostres refugiats per pròximitat’’.

Es pot escoltar AQUÍ El Mirador d'aquest dimarts 7 de març.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET