Ràdio Estel
Peu de foto: Eugeni Gay ha estat aquest dilluns a Ràdio Estel
RÀDIO ESTEL 
"Per arribar a un acord polític, es necessita diàleg"
Hi coincideixen l'economista Arcadi Oliveres, l'exalcalde de Pineda de Mar Joan Morell i l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay
@brugarolaspol 27/03/2017

Saber com evolucionarà la situació política a Catalunya i a Espanya segueix sent una incògnita avui dia. Actualment hi ha en joc diferents temes, per exemple com es gestionarà el procés polític i l’aprovació dels pressupostos en la celebració del possible referèndum català, entre d'altres. Per explorar possibles solucions, han participat en el programa El Mirador de l’Actualitat l’economista Arcadi Oliveres, l’exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay i l’exalcalde de Pineda de Mar i militant del PDeCAT Joan Morell.

Morell pensa que, “amb els pressupostos s’estan complint els compromisos electorals, que incloïen el referèndum català”. Dintre del que és aquest referèndum, el dirigent nacionalista ha destacat que “no vol una repetició del 9N, sinó que s’ha d’intentar fer les coses amb garantíes jurídiques”. Gay opina que “els pressupostos no han de ser un xantatge polític”, i que han de situar-se en el marc de la llei perquè, si es polititzen com els consells de garantíes pressupostàries, el Tribunal Constitucional declararà els pressupostos com una cosa nul·la. Oliveres ha instat a la desobediència com una de les vies per aconseguir la celebració del referèndum. Segons ell, “durant  molts anys, una gran part de pobles han tirat endavant gràcies a aquest mètode”. Segons el també expresident de Justícia i Pau a Barcelona, “l’única manera d’arribar a un acord és per mitjà del diàleg entre les dues parts”.

Gay ha estat l’únic dels tres participants en el col·loqui del programa que ha parlat del que pot suposar que, en una societat com la catalana, s’apliquin les lleis o que actuin els tribunals si no es fan les coses com s’haurien de fer. En aquest sentit Gay ha dit que “a les persones els hi mou el sentiment però la majoria d’ells al final es deixen guiar per les normes i les lleis”. A més d’això, ha afegit que “un jurista no pot aconsellar la desobediència”.

Per la seva banda, Morell ha insistit en el fet que tant a Catalunya com a Espanya hi ha manca de diàleg, però que aquesta manca de parla "és més per culpa d’Espanya que no de Catalunya". I ha conclòs que “el govern català ha intentat negociar amb el govern español, però no hi ha manera”. L'exalcalde ha afegit que “si es fes un  referèndum sobre un altre tema que no fos la indendencia de Catalunya, el govern espanyol hauria acceptat la celebració d’aquest”. Gay pensa el contrari: que “és el govern català qui culpabilitza l’espanyol de no dialogar”.

Es pot escoltar AQUÍ l'edició del programa El Mirador corresponent a aquest dilluns 27 de març.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET