Ràdio Estel
Peu de foto: Parròquia de Santa Maria de Guissona
FÓRMULA ESTEL Foto: Wikimedia - PMRMaeyaert
Guissona, exemple de bona convivència
Enguany se celebren tres Pasques el mateix dia: la catòlica, la greco-catòlica i l’ortodoxo-catòlica
@BorjaDeMaria 12/04/2017

Guissona, a la comarca de la Segarra, és el municipi català amb el percentatge més gran de nouvinguts. Gairebé el 50% dels habitants del poble són estrangers i provenen de 47 nacionalitats diferents: sobretot de Romania i Ucraïna, però també del Senegal, Bulgària i el Marroc. 

No obstant, la gran quantitat de feina que hi ha al municipi, amb el Grup Alimentari de Guissona, propietari de les botigues BonÀrea, fa que l’atur sigui testimonial i que aquesta sigui la clau per a una bona convivència. Aquesta convivència també es dona en l’àmbit religiós. La Parròquia catòlica de Guissona comparteix el temple amb els cristians Greco-catòlics d’Ucraïna amb ritus bizantí i amb els ortodoxo-catòlics de Romania. 

La data de celebració de la Pasqua d’enguany coincideix amb la Pasqua de l’Església de ritus oriental, igual que va passar fa uns 16-17 anys, ha recordat Mn. Ramon Balagué, rector de la parròquia de Santa Maria de Guissona: “En aquell moment, com només hi havia el grec-catòlic, i el capellà que tenien era català, van fer la celebració conjunta, però no hi havia la població que actualment hi ha”. Mn. Balagué ha justificat a la Fórmula Estel d’Oriol Casals perquè enguany es faran 3 celebracions: “L’ideal fóra que poguéssim fer les tres comunitats juntes, però tenim dos problemes: la capacitat (el temple de Guissona té una capacitat de 700-800 persones, però cada comunitat, sobretot aquestes de ritus oriental, l’omplen cadascuna), i després, pel fet de ser tant gran el nombre de cada comunitat, prefereixen fer-ho amb el seu ritus i amb el seu capellà”. La nit de Pasqua celebraran la solemnitat, a les 22h, catòlics romans, a les 12:15h, otodoxo-catòlics, i a les 5 de la matinada, greco-catòlics. 

Les tres comunitats també fan actes ecumènics, com en la setmana de la unitat de cristians, o aquest Divendres Sant, que es faran dos actes conjunts: el Via Crucis del matí i la processó de la nit: “La processó es multitudinària, amb més de 1000 persones, que participen amb devoció, amb esperit, amb cants, i col·laboren”, ha assegurat Mn. Ramon Balagué.

El rector de la parròquia de Santa Maria de Guissona ha explicat a RàdioEstel la bona relació que hi ha entre les tres esglésies: “S’han adaptat tots molt bé, no hi hagut cap problema d’integració per part dels uns i els altres, especialment pel que fa a l’àmbit religiós. En altres camps no ho sé, jo no m’hi vull posar, per exemple en l’aspecte lúdic, esportiu, cultural, etcètera”. Balagué coincideix en la raó d’aquesta bona sintonia: “El factor que condiciona en la seva sana convivència és l’aspecte laboral, que té feina la gent. Ens entenem en tots els aspectes que siguin necessaris”.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET