Ràdio Estel
Enquesta de Metroscopia pel 21D
RÀDIO ESTEL Foto: Metroscopia
"Les enquestes mai fallen perquè no poden preveure el resultat"
Metroscopia explica el mètode i l'ús de les enquestes, mentre que Ivan Serrano (UOC) ofereix tres claus d'interpretació pel 21D
@BorjaDeMaria 13/12/2017

Aquest dimecres de 8 a 9 del matí hem parlat d’enquestes amb el vicepresident de Metroscopia, José Pablo Fernandiz, i de la campanya electoral amb el politòleg Iván Serrano.

Aquests dies ens sacsegen moltes enquestes, estudis, percentatges sobre les properes eleccions del 21 de desembre. Fins a quin punt ens poden influir? Són realment fiables? El vicepresident de Metroscopia, un dels instituts privats d’investigació de la opinió pública més influent de l’Estat espanyol, José Pablo Fernandiz, ha explicat a la Fórmula Estel: “Les enquestes mai fallen perquè no poden preveure el resultat. Estan mostrant una fotografia fixa”. Tendències que poden variar molt en una situació com l’actual en què hi ha tants canvis. 

Fernandiz ha explicat que en els últims anys no es veu ocultació de vot, però sí persones amb dubtes sobre què votar: “Els decidits indecisos ha augmentat en els últims anys”, ha argumentat. Sobre la notícia de l’Ara Rajoy adjudica a dit a Indra el recompte electoral del 21-D, el vicepresident de Metroscopia no creu que hi hagi risc de frau: “Indra té una experiència en el recompte electoral, i un dels més segurs del món és l’espanyol. Crec que és molt difícil que sigui manipulable”.

A falta d’una setmana pel 21D, en El Comentari d’Actualitat, Ivan Serrano, investigador en ciència política de la UOC, ha advertit tres qüestions: “Les circumstàncies no tenen precedents en les democràcies occidentals, amb membres del Govern a la presó i intervenció de l'autonomia”. També: “Després del referèndum, més de 2 milions de persones van mobilitzar-se: ara es mouren més o menys? Canviaran el sentit del seu vot?”, i per últim: “I què passarà el dia 22? És molt poc probable que aquesta situació institucional s’estabilitzi”.

A RàdioEstel et volem ajudar a trobar feina, per això cada dimecres a les 8:45 t’apropem Vull treballar, amb Francesc Triola i Laura Majadas, que ens han explicat com s’ha de preparar una entrevista de treball.

La Fórmula ha començat amb El Pensament de Jaume Aymar, director de RàdioEstel i Catalunya Cristiana. Per cert, feliç dia a totes les Llúcies per la festivitat de la vostra santa!

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET