Ràdio Estel
El programa 'El Mirador de l'actualitat' ha estat dedicat aquest dilluns a les recents protestes a l'iran
SOCIETAT 
"Molts iranians veuen que el règim no compleix les promeses"
Guillem Pursals, en conversa amb Oriol Domingo, diu que el problema ve d'un potencial generat els anys 60 i no explotat per la revolució
@IgnasiMiranda 08/01/2018

El politòleg expert en Pròxim Orient Guillem Pursals i el periodista Oriol Domingo han analitzat aquest dilluns, en el programa El Mirador de l'actualitat, la situació a l'Iran, escenari de mostres contundents de malestar social que posen a prova el règim islàmic dels aiatolàs. Pursals ha explicat que "hi ha hagut una onada de protesta social davant el règim, perquè molts han vist que moltes de les promeses que feien els seus dirigents no es compleixen". Ha destacat igualment que aquest sector de la població "vol reformes fins i tot a nivell religiós, tot i que això no vol dir que estiguin contra la religió musulmana". Domingo ha recordat que "tenim tendència a veure l'Iran com un país llunyà, però no ho és tant, perquè el que està passant allà té semblances i connexions amb la nostra realitat, en relació amb qüestions lligades a la llibertat, a l'amenaça terrorista i als dèficits democràtics".

Pursals
ha recordat que el tema del programa nuclear iranià ve de lluny. "El que va passar és que, el 1979 amb la revolució islàmica, moltes empreses se'n van haver d'anar perquè no van poder explotar els recursos generats pel potencial del petroli i tota la dinamització econòmica d'aquell programa", ha comentat. Domingo ha lamentat que "el dret a manifestació i la llibertat d'expressió estan tocats". També en relació amb aquest fet, ha criticat que "Europa ataqui i sancioni aquesta mancança però no ho faci quan això passa en països membres de la Unió". Recordem que desenes de persones han mort i centenars de detinguts han quedat ferides en les protestes dels últims dies. El líder suprem Alí Khamenei en culpa els qui qualifica “d’enemics del país”. L’onada de manifestacions destapa novament la manca de democràcia en un país amb eleccions restringides, discriminacions i llibertats atacades.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 8 de gener

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET