Ràdio Estel
L'advocada Olga Ortiz ha lamentat que la sentència només hagi valorat una part de l'actitud de la víctima
SOCIETAT 
"La definició d'agressió sexual, en ser complexa, s'ha d'ampliar"
Olga Ortiz, en un col·loqui amb Xavier Puigdollers i Mireia del Pozo, diu que la sentència contra 'La Manada' es queda en la no resistència
@IgnasiMiranda 02/05/2018

Mireia del Pozo, gerent del Centre d’Estudis Econòmics i Socials, Xavier Puigdollers, president de l'Associació d'Amics de Sant Ramon de Penyafort, i Olga Ortiz, advocada i exregidora de l'Ajuntament de Mataró, han coincidit aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de qualificar de "molt injusta" la sentència contra 'La Manada', que condemna els 5 nois dels Sanfermines 2016 a 9 anys de presó per abús sexual continuat però no pas per violació. Del Pozo ha destacat que, en conèixer el veredicte judicial, va sentir "una tristesa absoluta, perquè no només van perdre les dones, sinó tot el país, tota la societat". En aquesta línia, ha afegit que "hi ha un abans i un després, perquè la interpretació de les lleis pot anar cap a una banda o una altra".

Per la seva banda, Puigdollers ha comentat que "vivim un moment històric en què els jutges han parlat, i el pitjor és que aquest pronunciament en seu judicial ha creat distància, segurament irreparable". Ha destacat com a clau "la paraula violència, que s'interpreta de manera diferent en aquest cas de 'La Manada', davant el qual els jutges no veuen violència, i en el procés independentista català, en què hi ha unes persones en presó preventiva per delictes que requereixen violència sense que aquesta s'hagi produït". L'advocat ha afegit que "hi ha un evident menyspreu a la dignitat de la dona i també una frivolització del sexe".

Olga Ortiz ha dit que "jurídicament és una sentència que descriu uns fets detallats, en 375 fulls, per intentar explicar per què no hi ha una agressió sexual". Ha admès que "la definició d'agressió sexual és complicada, i és per això que s'ha d'ampliar", però ha assegurat que el cas dels "la situació de cinc nois que assetgen una dona i la posen en un carreró és clarament una agressió". La també advocada ha conclòs que "la sentència parla constantment d'uns sorolls que se senten i que poden ser dolor o pena però, en canvi, com que la víctima no mostra un esforç per negar-s'hi davant cinc homes, passen a descartar la violació". Els tres participants en el col·loqui també han mostrat el mateix parer en el moment de demanar canvis en el Codi Penal.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 2 de maig.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET