Ràdio Estel
Antonio Gatta, Luigi Contento i Salvador Aragonés, aquest dimecres en el programa 'El Mirador'
SOCIETAT 
"Un govern Lliga-5 Estrelles portaria Itàlia al desastre econòmic"
El geòleg italià Luigi Contento, en un col·loqui amb Salvador Aragonés i Antonio Gatta, diu que les seves polítiques "costarien 180.000 milions"
@IgnasiMiranda 16/05/2018

Luigi Contento, geòleg italià i membre de l’Associació Catòlica de Treballadors Italians a Catalunya (ACLI-CAT), Antonio Gatta, exdirector del Liceu Italià a Barcelona, i Salvador Aragonès, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, han coincidit aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de qualificar de "molt complicada" la situació política a Itàlia. Contento ha destacat que "la situació està molt malament, perquè Di Maio (Cinc Estrelles) i Salvini (la Lliga) tenen un programa antitètic que portaria Europa al desastre total". Com a exemples, ha dit que "un d'ells vol implantar una renda garantida de ciutadania que vagi també a estudiants i a gent que no ha treballat mai, cosa que costaria 35.000 milions d'euros, i estan d'acord amb l'abolició d'una llei dolenta però que exigia Europa per frenar el dèficit, un canvi que costaria 120.000 milions". A més, el geòleg ha comentat que "volen crear una taxa que preveu que la renda inferior a 80.000 euros l'any paga el 15 per cent d'impostos i la superior, el 20, per exemple el propietari de la Fiat, una iniciativa amb la qual l'Estat deixaria de recaptar uns 60.000 milions". Com a conclusió, ha assegurat que aquestes polítiques "costarien a les arques públiques entre 150.000 i 180.000 milions, fet que portaria Itàlia al desastre econòmic tenint en compte també que el deute del país és de més de 2 bilions d'euros". D'altra banda, Luigi Contento ha assegurat que "no ens podem fiar de Salvini, un home que diu que l'euro és un crim contra la humanitat".

Per la seva banda, Aragonés ha comentat que "es diu aquests dies que, a Itàlia, es pot formar un govern que duraria només unes setmanes, perquè seria de trànsit". En aquesta línia, ha afegit que "la situació d'Europa no permetrà que hi hagi un govern contra natura, com si a Espanya governessin PP i Podem". El periodista ha destacat igualment que "el Moviment Cinc Estrelles no podria acceptar la política fiscal que planteja la Lliga", i que "el deute d'Itàlia és enorme, del 132 per cent del Producte Interior Brut". Antonio Gatta ha afirmat que "és molt complicat assegurar si hi haurà govern". Ha subratllat que "els dos partits que ara poden governar van fer unes promeses en campanya inassumibles". Ha posat també com a exemple, en aquest cas, "un tren d'alta velocitat al nord d'Itàlia del qual la Lliga estava radicalment en contra, però el Cinc Estrelles, a favor". Sobre el paper del president de la república, Sergio Mattarella, ha comentat que "està sent cada dia més criticat perquè no està seguint el mandat d'encarregar un govern als grups que formen la majoria".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 16 de maig.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET