Ràdio Estel
Xavier
RÀDIO ESTEL 
"La filosofia agafa directament l'essència de la persona"
El periodista Salvador Aragonés, en un col·loqui amb Bernat Villaronga i Xavier Becerra, diu que l'educació a Espanya és "ideològica"
@IgnasiMiranda 25/10/2018

El periodista Salvador Aragonés i els professors de Religió i Pensament Bernat Villaronga i Xavier Becerra han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, la presència dels valors, el pensament i la formació intel•lectual i humana en el nostre sistema educatiu, amb especial incidència en la instauració de la Filosofia i l’Ètica com a matèria obligatòria a secundària i batxillerat (on ja hi era). Becerra ha comentat que "el govern espanyol havia fet aquests últims anys que la filosofia deixés de ser obligatòria en Batxillerat i passava a ser optativa". Ha qualificat de "barbaritat i pas enrere" aquest canvi perquè "escatimem una formació en pensament crític molt important per als alumnes". Per la seva banda, Aragonés ha criticat que "no hi ha hagut en aquest país un sistema educatiu, perquè han estat del PSOE, del PP i, en definitiva, del govern de torn, que té la seva pròpia dèria". En aquesta línia, ha afegit que "no està clar que el professorat estigui preparat per a un ensenyament de filosofia amb qualitat". Finalment ha lamentat que "s'ha convertit l'educació en un instrument ideològic, i això és un desastre". Villaronga ha recordat que "el professor de Filosofia cobreix, d'una banda, l'alternativa a la Religió, que és Educació en Valors", i ha expressat els seus dubtes sobre la possibilitat "que s'acabi amb la formació en valors, perquè la Comissió del Congrés està fent canvis".

En un altre moment, Salvador Aragonés ha recordat que "la filosofia agafa directament l'essència de la persona i, per tant, pot ajudar a moltes coses". També ha destacat que "el més important és adquirir una cultura bàsica sobre els pensaments que circulen al llarg de la història, així com allò que és l'home i on va". Villaronga ha dit que "la filosofia influeix molt en la persona, com es demostra amb el fet que Joan Maragall va traduir Nietsche al català, cosa que ha ajudat el creient en la seva fe, en conèixer el pensament d'un ateu". Finalment Becerra s'ha mostrat "convençut que estudiar filosofia i entrar en contacte amb aquest pensament ajuda a tenir visió crítica, tot i que dependrà del professor, però això passa en totes les matèries".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 25 d'octubre.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET