Ràdio Estel
Maria Dantas, Ot Bou i Guillem Pursals, aquest dilluns en 'El Mirador', on també ha participat Flávio Carvalho
PROGRAMES 
"Bolsonaro no superava el 4 per cent ara fa només uns mesos"
La jurista Maria Carvalho Dantas, en conversa amb Guillem Pursals, Ot Bou i Flávio Carvalho, admet que ara cal fer autocrítica
@IgnasiMiranda 29/10/2018

Maria Carvalho Dantas, jurista i activista social brasilera, Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, Ot Bou, analista expert en política brasilera, i Flàvio Carvalho, sociòleg brasiler, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, la nova etapa que obre ara el Brasil, després de la segona volta de les eleccions, amb la victòria de l’ultradretà Jair Bolsonaro, que arriba a la Presidència després de concentrar vots de sectors molt diversos de la societat. Carvalho Dantas ha destacat que "Jair Bolsonaro no superava el 4 per cent ara fa només uns mesos", i ha lamentat que el president electe "ha fet un ús il·legal de les xarxes socials". També ha recordat que "un diari brasiler va fer una denúncia a partir d'una investigació que està en mans del Tribunal Superior Electoral del Brasil, que treballa sobre un 80 per cent de la campanya de Bolsonaro feta amb robots, amb empresaris que van arribar a pagar 30 milions de rals". Finalment ha destacat que "42 milions de persones s'han abstingut o han votat nul", i ha conclòs que "ser neutre en qüestions d'injustícia vol dir triar l'opresor".


Per la seva banda, Pursals ha comentat que "s'ha mobilitzat un gran vot a la contra, a partir de dos grans temes: la seguretat i la corrupció". Igualment ha dit que "s'ha venut la imatge que Bolsonaro lluita contra la corrupció i que treballa per la seguretat" dels brasilers, cosa que "ha convertit en president un candidat que semblava irrisori". Ot Bou ha assegurat que "l'abstenció és una demostració que, en una campanya tan polaritzada en què un candidat garanteix drets humans i democràcia mentre l'altre els posa en qüestió, obliga també a mirar què ha passat a l'altra banda, en forma d'autocrítica, com va passar també als Estats Units amb Donald Trump i Hillary Clinton". Finalment Flávio Carvalho ha explicat que "ara toca fer una autocrítica de veritat, amb més profunditat des del sector que s'ha oposat a Bolsonaro". En aquesta línia, ha afegit que "hi ha hagut canvis estructurals durant els anys de govern del Partit dels Treballadors".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 29 d'octubre.

S'ha comentat la preocupació i la divisió social en un país que deixa enrere el període presidencial i legislatiu més convuls de la seva història recent, amb la destitució de Dilma Rousseff i les acusacions sobre el seu successor, Michel Témer, com també l’empresonament de Lula Da Silva, que liderava les enquestes al capdavant del Partit dels Treballadors. Igualment hem analitzat les claus d’un resultat que sacseja el panorama polític brasiler, molt afectat per la corrupció, pel retrocés econòmic i per l’augment de les desigualtats, la violència i altres problemes, com també per la por a un retorn de la dictadura.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET