Ràdio Estel
EDITORIAL 
Pessebres, tradició i creativitat
Redacció 11/12/2018

El Primer Pla d’aquesta setmana el dediquem al pessebre, la representació del naixement de Jesús, que avui perviu amb transformacions enmig d’una societat secularitzada i sovint ignorant d’allò que celebra.

El pessebre tradicional, amb les muntanyes de suro, el riu de paper de plata o de vidre, els grapats de molsa fins i tot els arbres i les plantes és talment un bocí de creació a la llar o a la parròquia que és, pròpiament la casa de l’església, la llar de la comunitat. En un temps en què creix la sensibilitat per preservar la natura com a casa comuna, el paisatge proper del pessebre esdevé un recordatori temporal d’aquesta necessària sensibilització.

I el pessebre pot esdevenir talment un altar domèstic, un indret on la família es reuneix a admirar els petits detalls, a cantar nadales, a recitar poemes o a pregar. En les figuretes del pessebre hi ha un missatge per a totes les edats: els pastors, marginats del seu temps, però oberts als senyals del cel, el pescador atent al curs del riu de la vida, la noia que porta la gerra i el pa de l’eucaristia, els mags que són els savis que cerquen... I sobretot Josep i Maria contemplant amb tendresa l’Infant diví. És l’Encarnació, el Misteri central de la nostra fe. No deixem de fer el pessebre, encara que sigui amb pocs elements: és una ocasió per fomentar l’enginy i la creativitat.

La portada del proper número és una creació expressa per a Catalunya Cristiana de Cuca Canals, pintora i escriptora, que com a guionista cinematogràfica va treballar amb Bigas Luna i fou guardonada pel millor guió adaptat. Fa tres anys, arran d’una malaltia important, va decidir tornar a Déu. En aquesta recerca allò que més l’ajuda és fer oracions pictòriques. Es tracta d’invocacions breus: «En el nom del Pare...», «Glòria a Déu a les altures», «ora pro nobis»... sobre suports senzills i quotidians: paper de diari, o una raqueta, unes xancletes, o un biberó... Les escriu amb traç curvilini inspirat en Joan Miró, amb un color i una vitalitat fora del comú. És la manifestació del goig de viure. És pura poesia visual. És la manifestació d’una fe alegre. És la fe del Nadal.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET