Ràdio Estel
EDITORIAL 
Acollir-se al sagrat
Redacció 18/12/2018

Ara fa mil anys Oliba de Cerdanya (971-1048), abat de Ripoll i de Cuixà, fou ordenat bisbe d’Osona. Amb aquesta avinentesa s’han celebrat un seguit d’actes que es prolonguen encara, com l’exposició que organitza el Museu Episcopal de Vic fins al febrer del 2019.

En el seu temps es consolidaren les sagreres, els espais de trenta passes eclesiàstiques al voltant dels temples, que delimitaven una zona protegida de les violències feudals. Moltes de les nostres viles i ciutats tenen origen en aquests espais d’immunitat. Això explica que els carrerons estrets s’arremolinin al voltant dels temples. Però per tal d’assegurar un clima de convivència, calia anar més enllà i que s’establís una autoritat que prohibís la pràctica de qualsevol tipus d’acte violent arreu del territori. Aquest fou l’objectiu de les assemblees de Pau i Treva de Déu, la primera de les quals, als comtats catalans, va tenir lloc a Toluges (Rosselló), el 1027, sota presidència de l’abat Oliba. Espais i temps de pau foren les coordenades eclesials d’un nou model de societat.

En un quadern de Cristianisme i Justícia (n. 210), que porta per títol Acollir-se al sagrat. La construcció política de llocs habitables, José Laguna, teòleg, músic i pedagog, afirma que ja Jesús fou un constructor de llocs habitables per a aquells i aquelles a qui la societat de la seva època havia condemnat al desnonament d’identitats negades i excloses. Al seu voltant s’arredossaven els més desafavorits de la societat.

I posa com a exemples l’Església alemanya, que ha tret la pols al vell dret d’asil, i una església protestant holandesa que porta un mes celebrant serveis religiosos ininterrompudament per evitar que deportin una família de refugiats armenis que porta nou anys vivint al país. La llei impedeix que la policia entri en llocs de culte durant les celebracions religioses.

El papa Francesc a Amoris laetitia (30) afirma que «davant de cada família es presenta la icona de la família de Natzaret, amb la seva quotidianitat feta de cansaments i fins i tot de malsons, com quan va haver de patir la incomprensible violència d’Herodes, experiència que es repeteix tràgicament encara avui en tantes famílies de pròfugs rebutjats i desarmats».

Els testimonis de persones que poden celebrar el Nadal lluny de les seves llars gràcies a l’acolliment en llocs d’Església, que recollim al Primer Pla, ens pot ajudar a viure aquestes festes tocant de peus a terra. Bon Nadal!

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET