Ràdio Estel
ACCIÓ SOCIAL 
Xarxa familiar d’hospitalitat per als sol·licitants d’asil
Migra Studium busca cent famílies que facin acollida temporal
Joan Andreu Parra 17/01/2019

D’autèntica emergència consideren a Migra Studium la situació en què es troben els sol·licitants d’asil al nostre país. El creixement exponencial de les sol·licituds està motivant que s’hagi dilatat el temps per la primera entrevista, havent passat de tres setmanes a sis mesos. Aquest fet deixa en la indefensió una bona part dels sol·licitants, per la qual cosa Migra Studium cerca cent famílies a la ciutat de Barcelona on es pugui fer acolliment d’aquestes persones un màxim de tres mesos.

«Durant aquests sis mesos d’espera aquestes persones no tenen ajudes, molts acaben vivint al carrer o sol·licitant plaça als albergs municipals», explica la directora de Migra Studium, M. Carmen de la Fuente. Des d’aquesta Fundació dels jesuïtes denuncien aquesta situació «inacceptable i injusta» i mentre no arriba la resposta per part de les administracions amb competències hi ha aquest petit gra de sorra, que és la campanya #Hospitalaris.

La Xarxa d’Hospitalitat de Migra Studium que es va posar en marxa a finals del 2017 té l’experiència d’haver acollit 27 persones per part de 21 famílies. El 90% dels migrants participants han pogut fer el salt a l’autonomia real, és a dir, estan treballant, estudiant i vivint en una llar de lloguer. Les famílies participants valoren molt positivament l’experiència de l’acolliment: «Practicar l’hospitalitat ens beneficia com a societat: entenem la riquesa de les diferències i ens ajuda a construir una societat més humana i més justa.»

El delegat dels jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, ha assegurat a la roda de premsa on s’ha presentat #Hospitalaris que «creant un vincle d’amistat amb la persona, aquesta deixa de ser un immigrant, per passar a ser l’Ibrahim, l’Idrisa...» i ha subratllat la importància d’anar més enllà de cobrir les necessitats bàsiques (menjar i sostre) i facilitar companyia i una xarxa de relacions.

Blanca Baurier, mare d’una família que ha acollit a dos migrants, ha convidat les famílies a «no tenir por d’obrir les portes de casa. Hem après molt d’ells i com a família ens ha portat a tenir els ulls més oberts a la realitat.» Fins i tot, ha observat un referent educatiu per als seus fills: «Ara són més empàtics amb la gent, han conegut una realitat diferent de la nostra i han après a conviure amb una altra persona; la convivència familiar ha variat a positiu», ha conclòs Baurier.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET