Ràdio Estel
CULTURA 
Finestra oberta a 500 anys d’història de la ciutat de Barcelona
Digitalització de l’arxiu de la Fundació Casa de Misericòrdia, fundada el 1581
Carme Munté 05/02/2019

La Fundació Casa de Misericòrdia de Barcelona ha enllestit la feina de digitalització del seu arxiu, cosa que suposa una finestra oberta a 500 anys d’història de la ciutat. Aquesta institució es va fundar l’any 1581 per tal d’assistir les persones més necessitades de Barcelona. Ho va fer gràcies a l’impuls de Diego Pérez Valdivia, sacerdot i catedràtic de la Universitat de Barcelona, amb l’ajut del Consell de Cent.

«La fundació s’emmarcava en un moviment més ampli que es va produir arreu de la península ibèrica propiciat per un debat sobre la pobresa, la caritat i l’assistència als pobres», ha manifestat Mn. Joan Galtés, prior de la Fundació Casa de Misericòrdia. Amb aquesta inquietud, al segle XVI van néixer les cases de misericòrdia en ciutats com Madrid, Toledo o Granada, i també a Barcelona. L’objectiu era oferir acolliment, feina i formació humana i cristiana. «Les cases de la misericòrdia van tenir una gran acollida social i eclesial», ha destacat Galtés.

Avui dia, la Casa de Misericòrdia continua fidel a la seva missió. Així, tal com ha explicat el president de la Fundació, Josep Maria Genescà, disposa d’una residència que acull noies en risc d’exclusió social, d’una casa de colònies a Sant Andreu de Llavaneres i d’una residència per a estudiants universitaris. També és propietària de l’edifici cedit a l’Escola Labouré de Barcelona, de la Fundació Escola Vicenciana. 

Accés i conservació

La tasca ininterrompuda de la Fundació Casa de Misericòrdia ara és més accessible que mai tant per als historiadors com per al públic general. La digitalització del seu arxiu ha generat un total de 320.000 fitxers, a partir de 5.709 documents digitalitzats i de 391.120 pàgines escanejades. S’hi pot trobar documentació sobre el funcionament mateix de la institució, però també sobre la tasca social que desenvolupava. «La recerca en aquest arxiu assistencial, poc explorat, porta de forma immediata a la història de la ciutat en molts aspectes, com són el teixit social i religiós de la ciutat», ha manifestat Josep Maria Genescà. Es pot consultar a la pàgina web www.arxiufcmb.org

L’acte de presentació de la digitalització de l’arxiu ha tingut lloc a l’Institut d’Estudis Catalans. A banda de Mn. Joan Galtés i de Josep Maria Genescà, també hi han participat Miquel Térmens, degà de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i coordinador del projecte de digitalització de l’arxiu, i Sergi Deltor, consultor en comunicació gràfica.

La digitalització va començar el gener del 2013 i es va fer a partir de l’inventari fet fa vint anys per l’arxivera Rosa Pardo. L’objectiu és evitar el deteriorament per manipulació dels originals, afavorir la difusió i l’accés a l’arxiu i assegurar la sostenibilitat del sistema tant a nivell econòmic com tècnic.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET