Ràdio Estel
El president iranià, Hasan Rohani, hereu de Khomeini, en una trobada amb el Papa Francesc
SOCIETAT 
El Pròxim Orient 40 anys després de la revolució islamista a l'Iran
En 'El Mirador', parlem de la manca de llibertat en alguns països de la zona, amb Mohamed Said i Tica Font
@IgnasiMiranda 05/02/2019

Aquest dimecres, des de Ràdio Estel, preguntem:

Creus que l’Iran i altres països de la zona tindran aviat llibertat religiosa?
- Sí. El model dels Emirats Àrabs i els canvis del món hi obriran les portes.
- No, perquè els règims islamistes no admeten la pluralitat.
- No, perquè no hi ha una voluntat d’impulsar aquesta llibertat.

A les 18.05h en el programa 'El Mirador de l'actualitat', analitzem la situació al Pròxim Orient tot just 40 anys després del triomf de la revolució islamista a l’Iran, amb el conegut i històric retorn de l’aiatolà Khomeini des de l’exili i la caiguda del xa de Pèrsia Reza Pahlavi: Què queda ara de tot allò?
- Els iranians valoren el llegat de Khomeini i la revolució com el final de l’anterior “submissió” als Estats Units, mentre continuen les tensions de l’actual règim de l’Iran amb la comunitat internacional. L’actual president, Hassan Rouhani, representa un procés de certa moderació però en un sistema polític amb eleccions descaradament restringides i amb un islamisme polític que discrimina la dona i no garanteix el pluralisme social i polític.
- Què representa ara l’Iran? Després d’uns anys de guerra amb l’Iraq de Sadam Hussein i l’enfrontament d’aquest país per la invasió de Kuwait i la seva deriva totalitària van fer replantejar les aliances dels Estats Units i la comunitat internacional a la zona. Després, va arribar la tensió pel programa nuclear de Teheran, finalment resolt amb un acord que no convenç tothom. Mentrestant, ara, el règim iranià continua enfrontat a l’Aràbia Saudita i, per raons tècniques i històriques, també a Israel i altres països. Mentrestant, tots ens preguntem com pot evolucionar l’Iran i sobretot els drets humans en un territori que no millora prou en aquesta part.

Ens acompanyen en el col·loqui Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, i Tica Font, col·laboradora del Centre Delàs d'Estudis per la Pau.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET