Ràdio Estel
CULTURA Foto: Fidel
Restitució virtual de les pintures de Palau-sator
Un escamot d’extrema dreta va destruir fa 50 anys el mural i va agredir brutalment el rector i el pintor
Carme Munté 06/02/2019

Han passat 50 anys des que un escamot d’extrema dreta va «visitar» la parròquia de Sant Pere de Palau-sator no amb la intenció de gaudir de les pintures murals de l’absis sinó amb l’objectiu de destruir-les. I ho van aconseguir, després d’haver clavat una brutal pallissa a l’aleshores rector, Nicolau Moncunill, i al pintor gironí Lluís Bosch Martí, mentre cridaven consignes del tipus Viva Cristo Rey, Kaput i Abajo los herejes. Amb tinta negra i vermella van tapar per sempre unes pintures murals que eren molt innovadores perquè trencaven amb la tradició clàssica de la representació religiosa.

El 4 de febrer passat, a les 19 h, el mateix dia i la mateixa hora dels fets ocorreguts fa 50 anys, un gran nombre de persones s’han aplegat a l’església de Palau-sator per reviure, ni que sigui virtualment, les pintures de Lluís Bosch Martí. I no únicament això, sinó que els testimonis i víctimes dels fets, el capellà i el pintor, han rememorat el que havia passat. En l’acte també hi ha estat present la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, l’alcalde de Palau-sator, Joan Sabrià, i l’actual rector, Miquel Calsina.

“Aquest no és un acte de simple record nostàlgic, sinó que en certa manera és un acte de reparació”, ha manifestat Miquel Calsina, “perquè aquí avui fa cinquanta anys, entre d’altres coses, es van malmetre i es van atacar com a mínim dues llibertats que són fonaments i que són sagrades: la llibertat d’expressió i la llibertat religiosa. I no només ho van patir dues persones directament en la pròpia pell, de forma violenta, sinó que a través d’elles va ser la parròquia i tot el poble de Palau que també van patir aquests fets lamentables”.

Pel que fa a l'estil de les pintures, que en el seu moment van aixecar molta polseguera, l'actual rector de Palau-sator ha recordat que no deixen de ser "un bon exemple de la pluralitat de l'Església". Així, "l'Església no és una realitat monolítica sinó que és una realitat plural, amb moltes sensibilitats i matisos diferents. Ho ha estat des del principi mateix del cristianisme, i així ho van mostrar aquestes pintures, aquest retaule, en el seu moment, en el seu temps i en el seu context".

La restitució virtual de les pintures murals ha estat una iniciativa del mateix Ajuntament de Palau-sator, que ha mantingut sempre ben viu el record d’aquell episodi. Així mateix, el pintor ha cedit a l’ajuntament tots els materials de què disposa sobre el mural, que seran exposats al públic en una sala de l’antiga casa de la vila per a una millor comprensió de la pintura.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET