Ràdio Estel
Joan Buscà, Ivan González i Josep Vila Abelló, aquest dilluns en 'El Mirador', a Ràdio Estel
SOCIETAT 
"La Unió Europea té interès que hi hagi normativa d'unió bancària"
L'economista Joan Buscà, en conversa amb Ivan González i Josep Vila Abelló, diu que la nova llei hipotecària "protegeix més el consumidor"
@IgnasiMiranda 25/02/2019

Joan Buscà, professor d’Economia a la Universitat de Barcelona, Ivan González, economista i màster en Economia Social, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes de Catalunya, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, la nova llei hipotecària espanyola, que ja és una realitat amb tres anys de retard, però amb la voluntat d’acabar amb els abusos en els préstecs, a partir d’una directiva europea que cal complir. Buscà ha recordat que la llei, "a més de venir del Tribunal Suprem, procedeix d'una directiva europea de 1997 que donava cinc anys perquè els estats la incorporessin en la seva pròpia normativa". L'economista ha afegit que "la Unió Europea té interès que hi hagi una certa normativa d'unió bancària, dins la qual el crèdit hipotecari es molt important". Igualment ha destacat, com a novetats del nou text legal, que "els bancs assumeixen una part important de les despeses, sobretot gestoria, registre, notaria, impost d'actes jurídics documentats i les còpies de l'Escriptura, amb l'única excepció de la primera, que és la del client". D'altra banda, entre els punts principals, ha subratllat els de "major protecció al consumidor, amortització anticipada més econòmica, incentius per passar-se a tipus fix, mínim de 12 impagaments abans d'embargar la casa".

Per la seva banda, Ivan González ha comentat que "aquesta llei intenta protegir la persona física, el qui demana la hipoteca (el qui compra un habitatge), afegeix el concepte de plaça de garatge i altres espais, que entren en el concepte de vivenda i la possibilitat de subrogar a cost zero". En un altre moment, ha explicat que "ara caldrà anar dos cops al notari per demanar la hipoteca". Finalment, Josep Vila Abelló ha assegurat que "la llei abans no era clara i ara, sí que ho és". El també economista ha reclamat com a bondat del text que, "al qui demana una hipoteca, se li ha d'explicar bé què està fent".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 25 de febrer.

La nova norma mostra un marge de consens, després del fracàs del Pacte de Toledo ara fa uns dies, en el que és també l’última iniciativa legislativa que aprova el Congrés abans de les eleccions. D’aquí a tres mesos, quan la llei entri en vigor, quedaran fixats, entre altres coses, el repartiment de despeses hipotecàries (els clients només hauran d’abonar la taxació), el retard en els embargaments per impagaments, l’abaratiment de l’amortització anticipada i una major facilitat per canviar d’hipoteca variable a fixa.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET