Ràdio Estel
Arcadi Oliveres i Guillem Pursals, aquest dilluns en el programa 'El Mirador', a Ràdio Estel
SOCIETAT 
"Un cap d'Estat que accepti tenir armes nuclears és un criminal"
Arcadi Oliveres, en conversa amb el politòleg Guillem Pursals, diu que la gran amenaça no és Corea del Nord, sinó les grans potències
@IgnasiMiranda 04/03/2019

Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Arcadi Oliveres, economista i activista social (guardonat recentment amb la Medalla d'Or de Barcelona), han parlat aquest dilluns, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', del necessari treball internacional per la desnuclearització i per una distensió que permiti reduir armament i, sobretot, eradicar aquest perill especialment destructiu. Oliveres ha assegurat, referint-se a la proliferació d'armes nuclears, que "un cap d'Estat que accepti armes nuclears". Sobre Corea, ha dit que "la reconciliació és possible, com va passar a Alemanya, però aquestes converses no poden generar processos de reconciliació perquè, a més, Donald Trump ha trencat acords nuclears i no farà res en aquesta línia". Igualment l'economista ha destacat que "les armes nuclears de Corea del Nord són una quantitat mínima al costat dels Estats Units, Rússia, Israel, Pakistan o França, que en tenen moltes més i sí que són un veritable perill".

Per la seva banda, Guillem Pursals ha explicat que, "de la reunió entre Trump i Kim Jong-un, sabem molt poca cosa, només que es va acabar de forma abrupta per part dels dos líders i que no es va arribar a cap acord". En un altre moment, el politòleg  ha aclarit que "el fet que la cimera no hagi servit per avançar no vol dir que el diàleg no pugui donar fruits per una altra via, per exemple entre les dues Corees". En la mateixa línia, ha afegit que, "quan el govern nordcoreà impulsa reformes, mostra que no és dèbil de cara a la seva ciutadania, perquè vol explicar que ho fa perquè vol, no pas perquè li ho imposi ningú".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 4 de març

Dins aquest climar de diàleg Washington-Pyongyang, el president dels Estats Units s’ha negat a aixecar totes les sancions a Corea, mentre Corea del Nord s’ha oposat a tancar un segon laboratori nuclear. Aquesta manca de concreció sobre la desnuclearització de Corea del Nord, però, es combina amb una voluntat, per part de Washington, de no tornar a les amenaces. Per al líder nord-coreà, la prioritat és la pau a la península entre les dues Corees. El repte per a Trump és demostrar que el procés de diàleg amb el dictador Kim Jong-un pot tenir algun contingut, més enllà de la imatge i l’espectacle. Però la gran qüestió és aquesta: De quina manera es pot treballar a nivell multilateral per reduir i eliminar totes les armes nuclears? Després del trencament dels acords entre els Estats Units i Rússia, el panorama no és gens esperançador.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET