Ràdio Estel
El fet de ser dona en molts països és una dificultat afegida
ESGLÉSIA CATALUNYA Foto: Cathopic
Mans Unides denuncia que milions de dones no poden reclamar els seus drets
La pobresa és la major causa de vulneració de la seva dignitat
Redacció 08/03/2019

Milions de dones no poden reclamar els seus drets ni el 8 de març ni cap dia de l’any, denuncia Mans Unides. Són milions de dones que en ple segle XXI no són ni tan sols conscients de l’existència d’aquests drets que les emparen i que els haurien de garantir la independència, la seguretat i la possibilitat de tenir un paper rellevant en les seves famílies i comunitats.

Per això, Mans Unides vol aprofitar la jornada d’aquest 8 de març per denunciar que la pobresa és la major causa de vulneració de drets de la dona. “Una vulneració que comença gairebé des del moment del naixement i que s’agreuja ja des de l’escola”, afirma María José Hernando, del departament d’Estudis de Mans Unides. A partir d’aquesta realitat, les dones es queden enrere en el camí del desenvolupament, amb “les conseqüències de marginació i exclusió que la manca d’educació i formació comporten”, afegeix.

Segons Hernando, les dones menys formades “tenen moltes més possibilitats d’engrossir les estadístiques de la pobresa i seran més vulnerables davant tot tipus de violència, per desconèixer, fins i tot, el seu dret a denunciar i a demanar ajuda”.

I si això hi sumem tradicions ancestrals com el matrimoni força, la dot o el matrimoni infantil, el panorama de la igualtat entre homes i dones encara es fa més difícil.

Durant 60 anys Mans Unides ha estat testimoni dels avenços que s’han produït en qüestions d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones en moltes comunitats i països del món en els quals treballa. Així, diu Hernando, “el camí per recórrer encara és molt llarg perquè la desigualtat porta les dones a ser víctimes de la fam, l’analfabetisme, el tràfic de persones, l’atur, el treball esclau i l’exclusió de la vida pública i de l’exercici del poder”.

Com explica Isabel Vogel, responsable de l’Àrea de Projectes de Mans Unides, “hem comprovat que els projectes en els quals hi ha dones involucrades tenen resultats més reeixits perquè solen mostrar-se més implicades en les tasques i compromeses amb que el projecte doni els fruits desitjats”. Per això, assegura que “les dones són agents fonamentals del desenvolupament, de creació de renda familiar i de beneficis socials”.

El treball amb les dones és un eix transversal en totes les iniciatives de Mans Unides als països on és present, si bé la vulnerabilitat especial que pateixen porta l’ONG a donar suport a projectes i iniciatives destinades específicament a la promoció i formació en drets de les dones, a la lluita contra la violència de gènere, a la posada en marxa d’activitats generadores d’ingrés i al foment de la participació social i política de les dones.

El 2018 Mans Unides va donar suport, directament, a més de 800.000 dones en els projectes aprovats.

Amb la campanya “Creiem en la igualtat i en la dignitat de les persones” posa el focus en els milions de dones per a les quals la pobresa és la major vulneració dels drets que els emparen com a éssers humans.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET