Ràdio Estel
Jordi Verdaguer i Arcadi Oliveres, aquest dimecres en el programa 'El Mirador' a Ràdio Estel
SOCIETAT 
"Justin Trudeau és admirable i mereix un marge de confiança"
L'escriptor Jordi Verdaguer, en conversa amb Arcadi Oliveres, diu que el primer ministre canadenc "ha donat una altra forma de fer política"
@IgnasiMiranda 13/03/2019

L'economista i activista Arcadi Oliveres i l'advocat i escriptor Jordi Verdaguer han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la realitat de la corrupció política, que no coneix ideologies, cultures ni països, com s’està veient a partir de l’exemple del primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, acusat d’haver pressionat el fiscal general Jodt Wilson-Raybould perquè l’empresa constructora SNC-Lavalin evités un judici per suborns a funcionaris libis, per valor de 31,7 milions d’euros, entre els anys 2001 i 2011. En cas de condemna, l’empresa hauria quedat exclosa dels contractes públics. Verdaguer ha assegurat que "Justin Trudeau és admirable, jove i amb moltes ganes, envoltat també de ministres molt vàlids amb els quals ha donat una altra forma de fer política". En aquesta línia, ha afegit que "el primer ministre canadenc mereix un marge de confiança, perquè no ho pot controlar tot quan governa un país". L'escriptor ha recordat que "ja deia Winston Churchill que els seus pitjors enemics eren els membres del seu propi partit". Verdaguer ha comentat també que Trudeau "ha satisfet moltes expectatives, ha defensat les dones, la igualtat i els interessos del país davant els Estats Units, especialment aquesta última etapa enfrontant-se a Donald Trump".

Per la seva banda, Arcadi Oliveres ha elogiat el pare de Trudeau, "que també havia estat primer ministre del Canadà". Sobre l'actual governant, ha apuntat que "segurament s'estan buscant les pessigolles polítiques al primer ministre, que segurament ha comès algun error, però aquestes petites coses per intentar fer-lo fora, com va passar per exemple amb Lula da Silva al Brasil". L'economista ha mostrat dubtes sobre "la possibilitat que un president dimiteixi només quan hi ha alguna ombra de sospita, però sí que ho hauria de fer si hi ha qualsevol pronunciament d'un jutge contra aquest governant". Oliveres, a més, ha defensat el caràcter temporal del servei personal a través de la política.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 13 de març.

Hi ha suports i també testimonis contraris a Trudeau. Per exemple, el qui va ser molt de temps principal assessor del primer ministre, Gerald Butts, que va dimitir el 18 de febrer, ha dit que “no hi ha res del que va passar que se surti del marc d’actuació habitual del govern”. Justin Trudeau, que va arribar al poder després de guanyar les eleccions a l’octubre de 2015, semblava “el primer ministre perfecte”. Un home jove, modern, defensor dels drets de les dones i també dels indígenes, obert a la diversitat en tots els àmbits, semblava un mite de la regeneració i la frescor.

Al Canadà, però, diverses circumstàncies han anat afectant la seva imatge, fins que ha esclatat aquest cas, revelat pel diari ‘The Globe and Mail’. L’escàndol, que ha provocat la pitjor crisi política dels últims anys, amenaça la figura del mandatari a només 8 mesos d’unes eleccions que, fins fa poc, tothom pensava que podia tornar a guanyar. El cas de Trudeau ens situa en les febleses del poder i també en una pregunta clau: És possible l’exemplaritat quan es governa? Volem creure que sí.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET