Ràdio Estel
RÀDIO ESTEL 
Es compleixen 80 anys de la fi de la Guerra Civil
L'1 d'abril de 1939 acabava el conflicte bèl·lic que va enfrontar franquistes i republicans durant tres anys
 03/04/2019


Aquest dilluns s’han complert exactament 80 anys de l’acabament de la Guerra Civil. Una guerra que donava pas a 36 anys de dictadura franquista. Avui, al programa A Primera Hora de Ràdio Estel hem parlat sobre aquesta efemèride amb un gran expert sobre la matèria com és l’historiador Josep Maria Solé.

Tres anys de guerra donen per a molt d’estudi, per bé que molta gent té la sensació que és una de les èpoques més estudiades de la història espanyola. “De la Guerra Civil espanyola se n’ha estudiat moltíssim, en comparació amb altres accidents històrics. S’ha estudiat més la Guerra Civil espanyola que no pas la Segona Guerra Mundial. Tot i que encara hi ha molts temes per estudiar”, ha dit Josep Maria Solé.

D’altra banda, segons Solé avui dia hi ha fets que encara el sorprenen de la història de la Guerra Civil. “Molts historiadors, de més renom del món, asseguren que mai s’ha produït en la història de la humanitat una guerra amb característiques similars a la revolució que es va viure a Catalunya. Hi ha molts aspectes d’aquesta revolució que encara no han estat motiu d’estudi: biografies, actituds, comportaments, etc. Encara hi ha molts arxius que s’han d’analitzar, però de moment no s’hi té accés perquè hi posen entrebancs els organismes que els tenen, centres que no són oficials, sinó entitats privades”.

L’historiador català també ha parlat a Ràdio Estel de la llei de Memòria Històrica. “La llei de Memòria Històrica de Rodríguez Zapatero és va quedar a mig fer. Es tracta d’una llei que condemna la dictadura sense cap mena de característica. L’equilibri del que va passar i respectar la memòria de tothom, de vegades és complicat de fer. Per això, l’esforç que s’ha fet a Catalunya és molt més profund que el que s’ha fet a la resta de l’Estat espanyol. Catalunya com a poble sí que perd totalment la guerra, tant cultural com a identitàriament. Es va fer un genocidi cultural”.

De les declaracions de Josep Bou, el candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, d’aquesta setmana sobre la placa de Via Laietana assegurant que "és una història que no interessa a ningú", Solé ha assegurat “que cal defensar la cultura. Les paraules que són fora de lloc és millor no tenir-les en compte.”


Possem sobre la taula les novetats judicials

Com cada dimecres amb el jurista Eulogi Broto em comentat les novetats del judici del Proces i els demes temas de l'actualitat més judicial.

Recorda i torna a gaudir del programa AQUÍ

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET