Ràdio Estel
ESGLÉSIA CATALUNYA 
Peralada es prepara per a la tradicional Processó de la Verge dels Dolors
Es tracta de l’esdeveniment més rellevant de la Setmana Santa al municipi, i és de les processons més antigues de Catalunya
Redacció 05/04/2019

El proper divendres 12 dabril, a 2/4 de 9 del vespre, el municipi de Peralada (bisbat de Girona) celebrarà la tradicional Processó de la Verge dels Dolors, més coneguda com la processó del silenci. Aquest esdeveniment, que és el més rellevant de la Setmana Santa a Peralada, té més de vuit-cents anys dantiguitat, i cada any és seguit per centenars de persones amb lacompanyament de la coral i lorquestra del poble.

Un dels trets característics daquesta processó són les imatges, entre les quals destaquen per damunt de tot el Sant Crist Negre i la Creu Processional gòtica. El Sant Crist Negre, que és una de les imatges més venerades pels feligresos, té un origen misteriós que durant moltes generacions sha atribuït a la providència divina. És per aquest motiu, que la imatge va ser utilitzada en nombroses ocasions a la processó dels Dolors i en altres processons en temps de sequera per demanar bones collites.

Daltra banda, la Creu Processional és la que dona obertura a la processó, i a la vegada nés la més antiga. Es tracta duna peça gòtica, feta de plata datada del segle XIV i la seva iconografia representa la Resurrecció i lEtern rebent el sacrifici de Crist. Durant lany, la creu està exposada als peus del campanar de lesglésia de Sant Martí.

La processó compta amb la participació activa de més de 50 persones, que es van canviant per suportar els pesos de les imatges que per única vegada a lany surten de la parròquia de Sant Martí. Per tots els interessats a participar-hi, el recorregut  daquest any serà el tradicional, és a dir, començarà i acabarà a l’església, passant per tot el nucli antic de la vila.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET