Ràdio Estel
Teresa Carreras, Òscar Oliver i Josep Vila Abelló, aquest dijous en 'El Mirador', a Ràdio Estel
INTERNACIONAL 
"És moment de donar veu als britànics: eleccions i referèndum"
Òscar Oliver, en conversa amb Teresa Carreras i Josep Vila Abelló, diu que "toca obrir finestres per evitar la negociació eterna" del Brexit
@IgnasiMiranda 30/05/2019

Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, Òscar Oliver, director del CETMO i exdirector d’Aeroports de Catalunya, i  Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d’Economistes, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, la dimissió de Theresa May anunciada per al 7 de juny, un pas que obre la porta a un segon referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Oliver ha destacat que "la situació és molt complexa i provoca certa perplexitat, perquè portem molts mesos sentint a parlar del Brexit, amb tres votacions tombades al Parlament britànic sobre l'acord amb la Unió Europea". En aquesta línia, ha afegit que "és el moment de donar la paraula al poble, als ciutadans britànics", i que "l'escenari és complex si la persona que substitueixi May continua negociant, perquè és hora que els britànics es manifestin si volem continuar dins la Unió Europea mitjançant un referèndum". En un altre moment, el director del CETMO ha dit que "toca obrir finestres, perquè els europeistes estem desconcertats, i ens hi ajudaria un procés de noves eleccions i després nou referèndum, cosa que evitaria la sensació que cal negociar eternament".

Josep Vila Abelló ha lamentat que això del Brexit "no hi ha qui ho entengui" i que "la sortida són unes noves eleccions". Ha apuntat que "ningú no s'atrevirà a fer un nou referèndum si no és des d'un nou Parlament i d'un nou govern sortit d'unes urnes". L'economista ha assegurat que "la situació actual era molt complexa, perquè venia d'un referèndum que obria la porta al Brexit però amb un Parlament majoritàriament favorable a la permanència a Europa". Igualment ha destacat que "no s'ha acceptat cap acord a la cambra". Teresa Carreras, per la seva banda, ha destacat que "allò que està complicant les coses és que hi hagi tanta política de despatxos, com ha fet Theresa May". La periodista ha conclòs que "cal fer una reflexió col·lectiva sobre el que és la democràcia representativa, perquè la política de despatxos ha malmès l'atribució del vot al ciutadà".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 30 de maig.

La primera ministra engega així també un procés per elegir nou líder del Partit Conservador Britànic, després de reconèixer que ha fet el que ha pogut però ha fracassat en l’intent de veure aprovat al Parlament l’acord del Brexit signat ara fa uns mesos amb Brussel·les. Recordem que la Cambra dels Comuns ha tombat la proposta fins a tres vegades. El resultat de les eleccions europees de la setmana passada al Regne Unit marquen també un punt d’inflexió cap a un canvi de rumb urgent. La situació pot influir en la situació política de la Unió en un moment especialment delicat, amb un panorama més fragmentat a l’Eurocambra i amb uns corrents polítics populistes i d’extrema dreta que van a més.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET