Ràdio Estel
EDITORIAL 
Deu anys de Talitha Kum
Redacció 25/06/2019

El tràfic de persones és una realitat dramàtica que avui afecta milions de persones d’arreu del món en diversos sectors econòmics, en particular en el treball domèstic, en la indústria manufacturera, en el sector hoteler i en l’agricultura. És una terrible violació de la dignitat i dels drets humans d’homes i dones, nens i nenes. Hi dediquem el Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana.

El papa Francesc ha dit que aquest tràfic és «una nafra en el cos de la humanitat contemporània, una nafra en la carn de Crist». En el recent document Orientacions pastorals sobre el tràfic de persones, emanat de la Secció Migrants i Refugiats per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, s’assenyala com una de les seves causes principals l’increment de l’individualisme i de l’egocentrisme, unes actituds que tendeixen a considerar els altres des d’una perspectiva purament utilitària.

Talitha Kum («noia aixeca’t!») és l’expressió aramea que el Senyor adreça a la filla de Jaire, cap de la sinagoga. La noia tenia dotze anys i era morta. Jesús després de pronunciar aquests mots la pren de la mà i ella camina (Mc 5,41). Aquest és el nom que va adoptar la xarxa de xarxes de congregacions religioses contra el tràfic de persones que va néixer el 2009 —ara fa deu anys— amb l’objectiu de coordinar i enfortir activitats contra aquest tràfic inhumà. Afavoreix la col·laboració i l’intercanvi d’informació a dones i homes consagrats a 70 països en els cinc continents.

L’expressió té el poder transformador de la compassió i la misericòrdia, que desperta el desig profund de la dignitat i la vida endormiscada i ferida per les múltiples formes d’explotació. Els seus objectius són promoure el treball en xarxa entre les persones consagrades i d’altres organitzacions socials, religioses i polítiques a nivell nacional i internacional. Fomenta accions de prevenció, sensibilització, protecció, assistència i denúncia del tràfic i desenvolupa programes educatius de presa de consciència sobre aquest fenomen.

Però Talitha Kum va més enllà i denuncia les causes de l’explotació de la vida i del tràfic de persones amb finalitats econòmiques i promovent campanyes per canviar la mentalitat i els hàbits. El tràfic de persones és un drama que no pot deixar ningú indiferent. I un pecat estructural. La resposta bàsica rau a crear oportunitats per a un desenvolupament humà integral, iniciat amb una educació de qualitat.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET