Ràdio Estel
UN NOU LLINDAR 
Acollir, protegir, promoure i integrar
Sebastià Taltavull 25/06/2019

De nou, quatre verbs que hem de saber conjugar bé, entrellaçar-los i mantenir-los en aquest ordre que assenyala un procés de creixement i un esforç per apropar-se als qui, pels motius que sigui, es troben sols, desplaçats, exclosos, estranys… Són els quatre verbs que el papa Francesc ens proposa per situar-nos davant de l’altre que pateix qualsevol tipus de discriminació. Més que quatre verbs a conjugar bé, ja que el més necessari és passar de l’ambigüitat de l’infinitiu a l’acció de l’indicatiu que ens convida a la feina.

«La Marxa Solidària Mundial a favor de les persones migrants i refugiades segueix la iniciativa del papa Francesc i de Càritas Internacional.»

Ho vam proclamar la setmana passada en una manifestació pels carrers de la nostra ciutat, al final de la Marxa Solidària Mundial a favor de les persones migrants i refugiades, seguint la iniciativa del papa Francesc i de Càritas Internacional. L’objectiu va ser i segueix sent el de sensibilitzar sobre les raons per les quals moltes persones es veuen forçades a deixar casa seva, família i amics, el seu país, cercant una vida millor.

«Acollir» significa ampliar les possibilitats per tal que els migrants i les persones refugiades puguin entrar de manera segura i legal als països de destí; «protegir» vol dir assegurar els seus drets i la seva dignitat, sigui quina sigui la seva raó de fugir o la seva situació legal; «promoure» és crear les condicions adequades perquè les persones migrants que ja viuen aquí, puguin realitzar-se com a ciutadans de ple dret, treballar per la igualtat d’oportunitats, i denunciar l’espoliació dels recursos dels països d’origen. Finalment, «integrar» vol dir posar noms i rostres concrets al fenomen migratori, al mateix temps que es promouen accions de convivència intercultural.

Aquesta Marxa Solidària que hem fet pels carrers, afegint-nos als qui arreu del món estan fent el mateix i sumant quilòmetres, volem que sigui una oportunitat per unir-nos als clams dels migrants i refugiats que sofreixen l’exclusió i l’oblit. Jesús ens ho ha deixat molt clar: «Era foraster i em vau acollir» (Mt 25,35), fent veure el gest que defineix qui és seguidor seu; com també deixa ben clar què passa quan hi ha hagut la negativa i succeeix tot el contrari. Per això, Evangeli en mà, defensam que aquest gest d’acollida dels migrants i refugiats sigui viscut i compartit amb la força de sentir-nos comunitat i reconèixer en tota persona humana la dignitat de fill i filla de Déu.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET