Ràdio Estel
Josep Maria Martí Bonet i Joan Pallarès, aquest dimarts a l'espai 'El Mirador', on també ha participat José Juan Galve
ESGLÉSIA CATALUNYA 
"El carisma mercedari és actual perquè allibera amb diàleg i pacte"
Martí Bonet, en conversa amb Joan Pallarès i José Juan Galve: "Hem trobat signatures del segle XIX per demanar el patronatge de la Mercè"
@IgnasiMiranda 24/09/2019

Josep Maria Martí Bonet, director de l'Arxiu Diocesà de Barcelona, Joan Pallarès, historiador, i José Juan Galve, provincial dels Mercedaris de l'Aragó i Catalunya., han analitzat aquest dimarts, des del programa 'El Mirador de l'actualitat' de Ràdio Estel, diferents aspectes de les festes de la Mercè, una commemoració que destapa, com la vida ciutadana en general, la convivència entre la laïcitat de la societat i els poders públics, d’una banda, i la important presència de les inquietuds i els actes religiosos, com un fet normal dins la pluralitat, per altra banda. Martí Bonet ha recordat que "el carisma mercedari té una gran actualitat perquè, davant el problema dels captius, familiars de barcelonins que eren a Tunisia o a València, hi havia el desig de recuperar la seva llibertat". Davant aquella realitat del segle XIII, ha apuntat que "el geni i el carisma de la Mercè és no fer el que fan altres regnes, que és lluitar, sinó que Sant Pere Nolasc proposa anar allà i dialogar amb els qui empresonen per aconseguir alliberar els privats de llibertat, sepre amb un pacte". El també sacerdot ha conclòs que "el carisma mercedari i la devoció a la Mercè té gran importància precisament per això". "És un missatge que ens diu que les coses s'han de fer pactant, fins i tot respectant el contrari", ha assegurat. En un altre moment, Martí Bonet ha revelat que l'Arxiu Diocesà "acaba de descobrir un document amb signatures de molts barcelonins que demanen al Papa que la Mercè sigui declarada patrona de primera classe".

Per la seva banda, Joan Pallarès ha comentat que "l'esclavitud ha canviat, però el missatge de fons és el mateix" des de fa 800 anys. L'historiador ha lamentat que no sempre s'enfoca bé la festa major de Barcelona a nivell institucional. "El barceloní de barri sempre s'identifica més amb la festa propera i no tant amb la de la ciutat, perquè la primera la gestiona el poble, cosa que no passa a nivell de ciutat", ha dit. José Juan Galve ha destacat que els mercedaris viuen el 24 de setembre com "un dia molt bonic i molt important, amb la Mare de Déu com a referent, perquè permet a l'orde i al seu carisme presentar la feina que fa amb els presos i els exclosos en general". En aquesta línia, ha afegit que "aquesta tasca social és sovint incompresa" i que "és complicat de vendre" aquesta acció, tot i que "cal solucionar el problema de la privació de llibertat i les captivitats". Sobre la Missa a les presons, el provincial ha dit que "és molt diferent perquè, sense res espectacular ni presència d'autoritats, té una gran dosi de cor".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 24 de setembre.

Ens hem endinsat en el missatge de la Mercè, amb la tradició d’ajudar els presos i exclosos de la societat, un capital social més enllà de les creences. La recent celebració da l’Any Jubilar pels 800 anys del naixement de l’Orde de la Mercè ha impulsat aquest carisma i l’ha fet més present entre els catalans. I aquest 24 de setembre, com cada any, moltes de les realitats socials, polítiques, culturals i religioses de Barcelona i la seva província eclesiàstica, de la qual també és patrona la Mercè, es fan presents a la basílica i a la ciutat. El cardenal Joan-Josep Omella incideix, com han fet aquestes últimes dècades els seus predecessors, en qüestions socials i en la necessitat de presentar públicament l’opció cristiana d’ajudar els més necessitats. Arriba aquest missatge a la societat actual?

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET