Ràdio Estel
Xavier Guillamet, Agustí Goytisolo i Josep Riera, aquest dijous en 'El Mirador', on també ha participat Maria Palau
ESGLÉSIA MÓN 
"Les missions catòliques obren 8 escoles i hospitals cada dia"
Josep Riera, en conversa amb Maria Palau, Agustí Goytisolo i Xavier Guillamet, diu que "aquest gran treball necessita també diners"
@IgnasiMiranda 17/10/2019

Josep Riera, director del Secretariat de Missions de l'Arquebisbat de Barcelona, Agustí Goytisolo, jesuïta que ha estat a Burkina Faso, Xavier Guillamet, escriptor i comunicador, i Maria Palau, missionera amb experiència a la República Dominicana, han parlat aquest dijous, en el programa 'El Mirador de l'actualitat' de Ràdio Estel, de les missions, un compromís de tots els cristians i que l’Església canalitza amb un missatge especial durant l’octubre, aquest any declarat Mes Missioner Extraordinari en una convocatòria papa Francesc per commemorar el centenari de la promulgació de la carta apostòlica 'Maximum illud' de Benet XV. Maria Palau ha explicat que l'experiència de tres anys a la República Dominicana, compartida amb el seu marit Roger, "ha estat un regal". Ha comentat que, "a través de l'associació de laics missioners OCASHA, es va desenvolupar un treball a la diòcesi de San Juan de la Maguana, on hi havia una escola amb internat que necessitava una coordinació per a una vuitantena de nois i noies". Palau ha afegit que "calia fer de cuiners, de catequistes i fins i tot de vegades de policies". Finalment la missionera laica ha destacat que "és molt bonic, quan algú està fora, sentir-se acompanyat per l'Església, no només la diocesana, i això es viu la comunió".

Josep Riera ha presentat el Tren Missioner, una activitat "pensada pels delegats i delegades de Missions de Catalunya i gestionada a través de Cristians Sense Fronteres, que té experiència". Serà aquest dissabte al matí al Cremallera de Montserrat, des de Monistrol fins a la Basílica de Santa Maria. "S'hi faran activitats en una jornada dirigida a tothom, tot i que vindran col·legis, nens i nenes de catequesi i moltes propostes també per a totes les edats", ha explicat. El responsable de Missions a l'arxidiòcesi de Barcelona ha assegurat que "les missions catòliques obren 8 escoles i hospitals cada dia des de fa 30 anys, la qual cosa mostra un gran treball eclesial que necessita l'ajuda amb diners acompanyada de la pregària".

Per la seva banda, Agustí Goytisolo ha comentat, a partir de la seva experiència de 35 anys al Txad i 13 a Burkina Faso, que "la missió africana va ser un gran do" per a ell. En aquesta línia, ha afegit que "l'important és que viure a l'Àfrica sigui una aproximació de company i amic, com va fer Jesús en el seu temps a Palestina". Ha conclòs que, "si es parla amb la gent des del seu nivell cultural i lingüístic, s'aconsegueix una gran riquesa perquè permet comprendre la mentalitat dels nadius". I davant del DOMUND 2019, Goytisolo ha assegurat que la jornada "permet veure que sempre hi ha necessitat a tot arreu, com ara la problemàtica de la SIDA a Burkina Faso, on cal treballar molt".

Xavier Guillamet ha comentat, referint-se a un recent treball que ha publicat a través de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, que "el llibre 'Viatge al centre de l'ego' neix a partir de la crida del Papa Francesc a anar a les perifèries, inicialment interpretades com un lloc geogràfic però assumides després en molts altres sentits". A partir d'aquí, ha explicat que l'obra, "amb trets autobiogràfics, transmet experiències que poden ser d'amics o germans connectades amb un home que té una necessitat d'articular la vida humana i espiritual" i, per tant, retrobar-se amb la fe.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 17 d'octubre.

L’actual pontífex ha escollit com a lema del Mes Missioner Extraordinari "Batejats i enviats: l’Església de Crist en Missió en el món", i ha determinat que tot el mes d’octubre es tingui aquest tema com a principal motiu de pregària i reflexió. Amb aquest mes missioner extraordinari, el pontífex vol despertar la consciència de la missió ‘ad gentes’, a tot arreu, i reprendre amb nou impuls la responsabilitat de proclamar l’Evangeli de tots els batejats. L’Església viu aquesta setmana, a més, el moment central del també anomenat ‘octubre missioner’, amb crides a la pregària i a la sensibilització davant la importància d’ajudar els homes i dones que, des de fa segles i també ara, han deixat casa seva per ser testimonis de Crist en països on és poc o gens conegut, a través de la predicació del missatge de l’evangeli i també de l’ajuda a persones necessitades.

Aquest 17 d'octubre, Dia Mundial per l’Eradicació de la Pobresa, ha estat especialment important recordar la dimensió del compromís missioner, també molt lligat a l’ajuda material amb el menjar, tot just l’endemà del Dia Mundial de l’Alimentació. Més enllà d’això, les comunitats cristianes són cridades, especialment ara, a ampliar el compromís missioner i recordar que és de tothom, també dels qui viuen la fe en comunitats pròpies o en altres ambients, sense deixar la pròpia terra. A Catalunya, s’ha organitzat per a aquest dissabte el “Tren missioner”, una experiència nova que consistirà a reunir creients al Cremallera de Montserrat. La pujada als peus de la Moreneta tindrà un to festiu i de compartir un únic compromís des de la gran diversitat de carismes.

Finalment, destaquem que aquest diumenge se celebra el DOMUND, dia mundial de la propagació de la fe, amb pregàries especials a les esglésies i la possibilitat de col·laborar econòmicament amb les missions. Com ja profetitzava Benet XV a la ‘Maximum Illud’, els missioners no són colonitzadors ni governants de res, sinó testimonis separats de les estructures polítiques i socials en un context de llibertat religiosa i diversitat. Com també va recordar el Papa Francesc ara fa uns dies, el missioner dona la pròpia vida, no necessàriament sempre patint el martiri i morint de manera violenta, però sí amb una entrega generosa que sovint el món no entén.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET