Ràdio Estel
Luigi Contento, Mercè Blanco i Josep Vila Abelló, aquest dimecres durant el programa 'El Mirador', a Ràdio Estel
SOCIETAT 
"El futur de les pensions pinta malament perquè no hi ha diners"
El geòleg Luigi Contento, en conversa amb l'empresària Mercè Blanco i l'economista Josep Vila Abelló, diu que "la solució és crear més feina"
@IgnasiMiranda 23/10/2019

Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Mercè Blanco, empresària del sector farmacèutic, i Luigi Contento, geòleg i membre de l'Associació Catòlica de Treballadors Italians a Catalunya, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la necessitat d'aconseguir generalitzar unes pensions dignes, prioritat entesa des de la justícia social i econòmica. Contento ha dit que "el futur de les pensions pinta malament perquè no hi ha diners, cosa que obliga a moure partides d'un àmbit a un altre, i la guardiola de la Seguretat Social està buida". El geòleg ha comentat igualment que "la població envelleix més i hi ha més pensionistes i, a més, els migrants que venen aquí no tenen feina, cosa que és un problema amb impacte per a l'erari públic". Ha conclòs que "la solució és crear més feina que hi hagi més gent que treballi".

Mercè Blanco ba recordat que "hi ha diners" i que "la cançó que diu que no n'hi ha s'hauria d'acabar". L'empresària ha denunciat, d'altra banda, que "el Pacte de Toledo és com el joc de l'Oca: es passen la pilota els uns als altres". Finalment Josep Vila Abelló ha explicat que "el problema és que, de vegades, les caixes per a jubilats no servien per donar diners als pensionistes, cosa que va propiciar que l'Administració convertís el sistema en públic". L'economista s'ha mostrat partidari també que "allò que aporti vagi després a càrrec dels pressupostos de l'Estat, cosa que és un canvi difícil". Finalment ha afegit que "s'acabarà creant un impost al treball, opció ara inviable perquè és molt impopular".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 23 d'octubre.

Els milers de jubilats que es van manifestar la setmana passada a Madrid reivindiquen una revalorització anual com a mínim en funció de l’Índex de Preus al Consum real, la derogació del factor de sostenibilitat, una retribució mínima de 1.080 euros mensuals i la no penalització dels períodes de cotització de 40 anys o més. Sembla una reclamació ben lògica i transversal, que se suma a la petició d’acabar amb els beneficis dels plans de pensions privats. Més enllà del moment present, garantir unes pensions justes és una qüestió de futur.

Circula massa sovint, des de fa uns anys, un missatge en la línia que les pensions dels nostres fills i nets no estan ni de bon tros garantides, cosa que és socialment inacceptable i, a més, trenca amb l’esperit d’aquell històric i poc recordat Pacte de Toledo, amb el qual es van garantir per llei les pensions ara fa gairebé 25 anys. Tot just pocs dies després que el govern espanyol en funcions anunciés un increment del 0,9 per cent en les pensions per a l’any vinent, podem assegurar que no ha de ser tan complicat assegurar, malgrat els vaivens econòmics, una retribució digna per als jubilats, en una dinàmica de reequilibris que assoleixi una redistribució més justa dels nostres recursos com a societat.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET