Ràdio Estel
RÀDIO ESTEL 
“La resolució de Serveis Penitenciaris pot ser objecte de recurs”
Maria Josep Feliu detalla com s’atorguen els graus penitenciaris i la situació en què queden els líders independentistes empresonats
 13/12/2019


Les juntes de tractament de les presons de Lledoners,  Mas d’Enric i Puig de les Basses, tot i no arribar a un consens d’unanimitat i després d’un intens debat, han decidit atorgar el segon grau i no pas el tercer als líders independentistes empresonats. Maria Josep Feliu, magistrada de la sala 22 del penal de l’Audiència de Barcelona i membre de l’associació Àgora Judicial, ha explicat aquest dijous que els graus “poden ser de primer, segon o tercer i es defineixen un cop els presos estan condemnats en ferm”. En declaracions al programa A primera hora de Ràdio Estel, la magistrada ha explicat que es decideix en base a “la proposta dels diferents tècnics de la presó en base a un estudi previ i individualitzat de l’intern, que determina la situació en la que es troba”, i ha afegit que aquestes resolucions “poden ser objecte de recurs, tant pels presos com pel ministeri fiscal”.
 
Pel que fa a la resolució de Serveis Penitenciaris sobre el grau dels presos independentistes, Maria Josep Feliu ha comentat que, “des que la Generalitat té les competències en presons, hi ha hagut casos en què s’ha atorgat el tercer grau a reclusos amb més de 9 anys de condemna”, però ha admès que desconeix “per què no s’ha fet en aquest cas”. Ha aclarit que, des de la seva perspectiva, “en base a l’historial de les persones presses pel procés, difícilment podrem dir que tenen un historial delictiu o que s’han de reinserir a la societat”. Sobre aquest segon grau, Feliu ha conclòs que “podran sortir de permisos amb el segon grau quan hagin complert una quarta part de la condemna, com és el cas d’Iñaki Urdangarin”.
 
D’altra banda, Maria Josep Feliu ha remarcat que l’article 72 de la Llei General Penitenciària “diu claríssimament que no és necessari que els interns passin pels diferents graus, la qual cosa vol dir que es pot donar el tercer grau a un pres, sense necessitat d’haver passat per cap dels altres dos”.
 
Pots escoltar tota l’entrevista AQUÍ.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET