Ràdio Estel
POLÍTICA 
"La desobediència de Torra pels llaços grocs va ser absurda"
Lluís Batlló, en conversa amb Manuel Milián Mestre i Toni Picó, diu que "Torrent no podia fer altra cosa que retirar l'escó" al president
@IgnasiMiranda 27/01/2020

L'advocat penalista Lluís Batlló, el periodista i analista polític Manuel Milián Mestre i l'advocat i exdiputat Toni Picó han analitzat aquest dilluns, des del programa 'El Mirador de l'actualitat' de Ràdio Estel, la inhabilitació de Quim Torra, ratificada pel Tribunal Suprem, decisió que ha provocat un nou gir a la situació política a Catalunya. El ple celebrat aquest mateix dilluns pel Parlament manté el desafiament del president de la Generalitat, però culmina el que pot acabar sent el final de la legislatura. Batlló ha destacat que "la desobediència, que va ser l'origen de tot, va ser absolutament absurda, perquè un tema com el dels llaços en període electoral no podia arribar tan lluny". En aquesta línia, ha afegit que "Torra va reconèixer els fets en la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va condemnar-lo". Ha recordat igualment que el president català "va interposar un recurs de cassació al Suprem i, després, la Junta Electoral Central, en una decisió molt discutible, va avançar una pena en determinar que Quim Torra no podia ser diputat". El lletrat ha aclarit que la resposta del Suprem ratificant que Torra no pot ser diputat "no és la sentència ferma sobre la inhabilitació, sinó sobre la decisió de la via administrativa, però és igualment ferma". Batlló ha conclòs que "el president del Parlament no podia fer altra cosa que retirar l'acta a Torra, més enllà del que ha dit, perquè acabaria desobeint ell mateix".

Per la seva banda, Manuel Milián Mestre ha qualificat la situació de "molt complicada", i ha dit que "el problema greu és com és que Quim Torra s'ha jugat la Presidència de la Generalitat per una qüestió d'ordre, quan el problema de Catalunya és la preocupació número 1 d'Espanya en aquests moments". El periodista ha recordat que "Torra s'ha equivocat quan ha creat un escenari que no se sap si es resoldrà". I Toni Picó ha lamentat que "aquesta jornada parlamentària ha posat en perill les institucions". Igualment ha explicat que "s'ha posat en perill la Presidència de la Generalitat i les institucions en general". Picó ha recordat que "les posicions diferents de Junts per Catalunya i Esquerra responen a la manera de donar respostes actuals a la situació". Finalment Picó ha dit que "estem en una posició de no sortida, però la política ha de donar solucions i no hi ha marge en aquesta situació".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 27 de gener.

El Suprem refermava dijous passat la decisió, presa per la Junta Electoral Central el 3 de gener, de deixar sense escó Quim Torra. El president, però, responia que tenia cap intenció d’acatar aquella disposició. Ara, encara que la Fiscalia es mostrava a favor de la suspensió cautelar, la tensió ha augmentat, tot quan Pedro Sánchez havia anunciat, igualment la setmana passada, una reunió amb Torra la primera setmana de febrer. El president manté que no canviava res, i deixava per a avui la decisió parlamentària en mans del president de la Cambra catalana, Roger Torrent. Els gestos polítics en aquest complicat moment tenen la seva importància, però la situació es complica al màxim.

Recordem que Quim Torra va ser jutjat ara fa unes setmanes, acusat de desobediència per no haver despenjat llaços grocs del Palau de la Generalitat durant la campanya electoral de les generals del 28 d’abril.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET