Ràdio Estel
ESGLÉSIA MÓN 
L'Església es posa en alerta pel coronavirus
Les diòcesis catalanes prenen mesures preventives davant l'expansió del Covid-19
Macià Grau 09/03/2020

Davant l'expansió del coronavirus a països com Itàlia o Espanya, l'Església ha començat a prendre mesures preventives per evitar-ne la propagació. Les primeres disposicions van arribar al Vaticà, on des del 6 de març passat es va emetre una ordre per suspendre temporalment "les activitats no sacramentals" a les diòcesis Italianes, com són les catequesis, els cursos de preparació al matrimoni i altres activitats en grup. Pel que fa a les misses, el mateix Vaticà va anunciar que s'han de continuar celebrant, sempre i quan es segueixin les indicacions que va donar el 3 de març: "Omissió del signe d'intercanvi de la pau, recepció de la Sagrada Comunió a la mà, i retirada de l'aigua beneita de les piles".

L'última mesura de prevenció que ha pres la Santa Seu va tenir lloc el diumenge 8 de març, quan el Papa va realitzar per primera vegada l'oració de l'Àngelus des de la Biblioteca del Palau Apostòlic, en lloc de des de la plaça, per evitar riscos de propagació del Covid-19. Amb aquest mateix objectiu, fins al 15 de març ha quedat suspesa la participació dels fidels invitats a les misses a Santa Marta, i fins aleshores el papa Francesc celebrarà l'eucaristia en privat. No obstant, tots els que vulguin seguir tant la missa com l'Àngelus, ho podran fer en directe per streaming a Vatican News i a les pantalles de la plaça de Sant Pere.

Marc de prevenció a les diòcesis catalanes
Seguint l'exemple del Vaticà, aquestes últimes setmanes les diòcesis catalanes han emès diversos comunicats on exposen les mesures de prevenció que han adoptat a les seves esglésies fins que no passi aquesta situació d'alerta general.
Entre les mesures, destaquen el canvi del signe de la pau, que ara s'ha de fer amb una inclinació de cap, la retirada de l'aigua beneita de les piques, i la prohibició de besar les imatges i creus. A més, com ja es fa a Itàlia, també s'ha recomanat rebre la comunió a la mà.

Totes aquestes indicacoins les han portat a la pràctica les diòcesis després de rebre un comunicat per part de la Conferència Episcopal Espanyola, on es fa crida especial a la prevenció de cara a la Quaresma i la Setmana Santa: "Les mostres de devoció i afecte cap a les imatges s'han de substituir per d'altres, com la inclinació o la reverència, evitant-hi el contacte físic".


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET