Ràdio Estel
RÀDIO ESTEL 
Begoña Elisalde: “L’oïda és l’últim que es perd; el malalt pot escoltar amb el telèfon”
La psicòloga, experta en dol i acompanyament, ofereix recursos per superar aquestes situacions en la soledat i per valorar el ritual del comiat
 31/03/2020


El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha tret una guia per acompanyar el qui ho necessiti en els moments de dol en la soledat. Pensant en tothom qui ha de passar per instants especialment durs en què no pot estar amb qui voldria ni en el lloc desitjat, la Junta de Govern, GT d’Atenció Pal·liativa i el GT de Dol i pèrdues ha elaborat un llistat de Recomanacions per afrontar la mort d’una persona estimada durant el confinament per l’epidèmia de COVID-19 amb l’objectiu de reconfortar, oferir algunes alternatives, guiar i acompanyar el dol en uns moments tan restrictius i anòmals.

En declaracions a Ràdio Estel, la psicòloga Begoña Elisalde, especialista en dol i acompanyament, ha dit que “els rituals de comiat en els primers moments són importantíssims per adonar-nos dels canvis importants i irreversibles que patirem a la nostra vida", i ha lamentat que "no poder-los fer és molt dur”. Per aquest motiu, ha explicat que “ara estem sobrevivint, però després vindrà el pitjor i ho haurem de treballar”.

D’altra banda, ha destacat que, en els moments de dol a distància, és molt important utilitzar la simbologia. En aquest sentit, Begoña Elisalde ha recomanat que pensem “en allò nostra que li agradaria tenir a l’altra persona que ha mort”. En aquest sentit, ha posat com a exemples “una colònia, una carta o reunir objectes entre diverses persones i donar-los al personal de la funerària”. A més, ha recordat que “això és un ajornament que un dia acabarà i ens podrem reunir, per fer funeral”.

Una altra recomanació de la psicòloga és realitzar un exercici mental positiu i pensar que “no hi ha res comparable a estar al costat i agafar-nos la mà. On sigui que puguem estar ens podem concentrar i pensar en que ens agradaria dir-li a aquella persona”. Ha afegit que “l’oïda és l’últim que es perd" i que, "si posem un telèfon al malalt, segurament podrà escoltar”. Segons Begoña Elisalde, “les mesures preses són molt dures". I ha destacat, d'aquesta situació que, "encara que siguin decisions imposades, la sensació de culpa és pròpia i els psicòlegs ho notarem d’aquí a un temps, perquè ara encara estem parant el cop i després en sortiran els efectes”.

Pots tornar a escoltar AQUÍ
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET