Ràdio Estel
La gestió política a Espanya ha estat molt més lenta que en altres països, segons Xavier Torrens
POLÍTICA 
Les causes (en clau política) de la crisi del coronavirus
Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la UB, diu a Ràdio Estel que “s’ha fet política reactiva en comptes de preventiva”
Redacció 06/04/2020


Pedro Sánchez anunciava dissabte passat una pròrroga de l'Estat d'Alarma fins al dia 26. Aquest dilluns en el programa A Primera Hora de Ràdio Estel, el politòleg i professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona Xavier Torrens ha comentat aquest dilluns les causes de la crisi del coronavirus (en clau política). El politòleg ha explicat que, a Espanya, “s’ha fet política reactiva en comptes de preventiva”, i ha posat l’exemple d’Alemanya, que “va començar a actuar al gener i, per aquest motiu, té molts contagis però pocs morts”. També ha parlat sobre la “manca de tests massius”. Torrens ha afirmat que “comencem la quarta setmana de confinament i no s’han fet, encara que diuen que ho faran, però encara no s’han fet”, i que “Alemanya en fa 6 milions setmanals”.

Un altre element destacat per entendre les claus d’aquesta crisi epidèmica, des d’un punt de vista polític, és segons el professor “la manca d’higiene protectora personal”, com també “la manca de confinament i igualment d'higiene a les residències d’avis”. En aquest sentit, l’expert ha dit que, entre els qui resideixen en geriàtrics, “molts haurien d’estar en hospitals medicalitzats”. D’altra banda, també ha parlat sobre “les retallades sanitàries”. Segons Torrens, “manquen respiradors i tenim molts sanitaris contagiats perquè no tenen EPIS suficients”, tot i que ha remarcat que s’està produint una “reconversió industrial”. En aquest context, ha posat l’exemple de la marca Seat. La fàbrica està fabricant respiradors, “però per iniciativa pròpia, no pas perquè ho hagi obligat el govern espanyol, que és el que hauria de ser”, ha dit el politòleg.

En un altre moment, el professor de Ciència Política ha assegurat que s’està produint una “polarització partidista”, quan “el que s'hauria de fer és prioritzar allò urgent i no utilitzar-ho de forma partidista”.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET