Ràdio Estel
L'àrea de Barcelona podria presentar les pitjors dades sobre control del Covid-19 de cara a dilluns
SOCIETAT 
“El desconfinament ha de ser més àgil allà on hi ha menys casos”
Josep María Guardiola, metge internista de l’Hospital Sant Pau, admet que, “si no complim tots els requisits, cal anar poc a poc”
@rafasanahuja / @IgnasiMiranda 06/05/2020

Josep María Guardiola, metge internista de l’Hospital Sant Pau de Barcelona, ha valorat aquest dimarts la possibilitat del desconfintament per zones sanitàries i la probabilitat que, a Catalunya, es donin diferents fases de desescalada. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha dit que sembla lògic que sigui així, perquè “el procés de desconfinament ha de ser més àgil a les zones amb menys casos” de Covid-19. A més, el metge ha afegit que “posar tothom en el mateix nivell no té gaire sentit”, i també que “calen més dades per calibrar bé com es pot passar d’una fase a l’altra, ja que les condicions òptimes no és donen en les zones on hi hagut més incidència del virus”. Tot plegat, segons Guardiola, “és sentit comú perquè, si no complim tots els requisits, s’ha d’anar poc a poc”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 5 de maig

Preguntat si s’han fet les coses de la millor manera possible amb la gestió de la crisi sanitària, Guardiola ha dit que, “si això tornés a començar, sabríem més coses i els contagis baixarien”. També ha explicat que, en el seu moment, “els hospitals es van dividir en àrea Covid i àrea no Covid, i que, malgrat que les mesures de seguretat eren màximes, no eren tan estrictes en les àrees lliures de virus”. Igualment ha comentat que després s’ha vist que, amb mesures més dràstiques a totes les zones, s’haurien evitat contagis, perquè “hi havia falsos positius i era molt complicat ubicar els pacients”. El metge de Sant Pau ha afirmat que “s’estan fent estudis entre els treballadors sanitaris i que estem en unes xifres de 11% de contagiats”. A més, ha dit que “els primers tests no tenien gaire sensibilitat, i les dades s’aniran actualitzant en les properes setmanes, amb proves més fiables”.

Josep Maria Guardiola s'ha referit a la possibilitat que els tests massius siguin possibles, per afirmar que “s’han d’anar ampliant, però no està clar si té sentit fer-los a tota la població, perquè no està clar tampoc que sigui viable”. Ha dit que “la idea és arribar al màxim, però no sé com és farà, perquè logísticament és complicat”. Finalment, el metge internista ha volgut subratllar que “és molt important saber si les persones han passat o no la malaltia, per saber si estan protegits, tot i que ha admès que “no és sap fins a quin put existeix la protecció”. I en relació amb els avenços per aconseguir una vacuna, Guardiola ha destacat el fet que “estem en marxa, però és complicat treure conclusions amb les dades que tenim”.
  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET